Αοριστίες για αποζημιώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΑοριστίες για αποζημιώσειςΤρίτη, Αύγουστος 12, 2014 - 16:18

Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιούνται στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, με θέμα το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα καθώς και τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν σε όσους επλήγησαν .
Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τι ποσό θα πάρουν, από ποιον θα το πάρουν (Ε.Ε. ή χώρα μέλος) και φυσικά πότε. Εκείνο που τονίζει η κυβέρνηση διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη είναι ότι «θα δοθούν αποζημιώσεις».
Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες

δήλωναν ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό -και ποιο θα είναι αυτό- από το ύψους 400.000.000 ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της Ε.Ε. για να βοηθηθούν οι αγρότες.
Την Πέμπτη 14 Αυγούστου σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες θα γίνει «μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα».

Το ρωσικό εμπάργκο έρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, όπου η εξαγωγική δραστηριότητα έδινε διέξοδο στους παραγωγούς λόγω της μείωσης της ζήτησης στο εσωτερικό και συνέβαλλε στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά για τους Ελληνες αγρότες η ρωσική αγορά. Και αυτό γιατί ήδη ευρωπαϊκές χώρες-μη μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η Σερβία, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής ετοιμάζονται να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία πανηγυρίζει και ετοιμάζεται να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στη ρωσική αγορά από την απαγόρευση εισαγωγής των ελληνικών προϊόντων.

Εκείνο βέβαια που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο το θέμα του ροδάκινου, αλλά και άλλων εποχιακών προϊόντων που θα ακολουθήσουν σε λίγο καιρό (π.χ. ακτινίδια), και φυσικά και το θέμα της γούνας που από άποψη τζίρου καλύπτει μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.
Σύσκεψη για το θέμα των ζημιών που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο συγκάλεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οπως διαπιστώθηκε, η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 50.000.000 ευρώ σε σχέση με τα 140.000.000 ευρώ που αποτιμώνται οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυτήν την περίοδο. Ωστόσο αξιωματούχοι σημείωναν ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία θα ενταθεί στο μέλλον για τα προϊόντα που θα μένουν αδιάθετα.

Κώστας Ζαφειρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα