Αμερικάνοι βιολόγοι ανακάλυψαν το γονίδιο που παρατείνει 30% τη ζωή

ΥΓΕΙΑΤο γονίδιο που χαρίζει χρόνια!Αμερικάνοι βιολόγοι ανακάλυψαν το γονίδιο που παρατείνει 30% τη ζωήΤετάρτη, Σεπτέμβριος 10, 2014 - 13:39

Αντιστροφή της διαδικασίας της γήρανσης, άρα και επιμήκυνση της ζωής, υποστηρίζουν ότι μπόρεσαν να πετύχουν Αμερικανοί ερευνητές μέσω της ενεργοποίησης γονιδίου.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου UCLA αναφέρουν σε σχετική μελέτη τους ότι ενεργοποιώντας το γονίδιο AMPK στα κύτταρα μυγών

αύξησαν το προσδόκιμο ζωής τους κατά περίπου 30%, ενώ οι μύγες έζησαν έχοντας καλύτερη υγεία. Η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο ώστε μια μέρα οι άνθρωποι να ζουν όχι μόνο περισσότερα χρόνια, αλλά και απαλλαγμένοι από ασθένειες, αφού θα είναι ενεργοποιημένο το αντίστοιχο γονίδιό τους σε συγκεκριμένα όργανά τους ή συστήματα οργάνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το AMPK ήταν σε λειτουργία σε κύτταρα του νευρικού συστήματος, όχι μόνο τα κύτταρα αυτά καθυστερούσαν να γεράσουν, αλλά επηρέαζαν αντίστοιχα και τα κύτταρα άλλων συστημάτων, όπως των εντέρων. Οι μύγες που χρησιμοποιήθηκαν για το πείραμα έζησαν οκτώ εβδομάδες, αντί των έξι που είναι ο συνήθης χρόνος ζωής τους.

Με την ενεργοποίση του AMPK οι επιστήμονες έδωσαν τη δυνατότητα στα κύτταρα να απαλλάσσονται από τα «κυτταρικά σκουπίδια», στοιχεία δηλαδή τα οποία τα κύτταρα αποβάλλουν λόγω της καταστροφής τους ή της γήρανσης. Απορρίπτοντας λοιπόν αυτά τα στοιχεία νωρίτερα αποφεύγεται η καταστροφή των κυττάρων και παρεμποδίζεται η διαδικασία της γήρανσης.

Ο Ντέιβιντ Γουόκερ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο UCLA, είναι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή αυτό θα μπορεί να συμβεί και με τους ανθρώπους, οπότε θα παρεμποδίζεται η εκδήλωση ασθενειών που εμφανίζονται με το πέρασμα της ηλικίας. «Αντί να μελετάμε τις ασθένειες που οφείλονται στη γήρανση -Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, καρκίνος, εγκεφαλικό, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης-, πιστεύω πως θα μπορέσουμε να παρέμβουμε στη διαδικασία της γήρανσης και να καθυστερήσουμε την εκδήλωση πολλών από αυτές τις ασθένειες» σημειώνει ο καθηγητής Γουόκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα