Αλλαγές για εκσυγχρονισμό του Τειρεσία προτείνουν οι έμποροι

13:59 2/8/2013 - Πηγή: Espresso

Τειρεσία δύο ταχυτήτων ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απευθυνόμενη με επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών προκειμένου να εναρμονιστεί η κυβέρνηση με τα διεθνή πρότυπα βάσεων δεδομένων πιστοληπτικής ικανότητας εμπόρων και καταναλωτών και να καταφέρουν επιτέλους να «ανασάνουν» οι υγιείς επιχειρήσεις. Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο διατραπεζικός συνεταιρισμός του Τειρεσία με τις σημερινές μετέχουσες τράπεζες είναι ανεπαρκής και ζητούν μεταξύ άλλων τα εξής:

-

Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» με διαφορετική βαρύτητα για τις επιχειρήσεις που ενεγράφησαν προ κρίσης και εντός κρίσης, δηλαδή από το 2009 μέχρι σήμερα.

- Εφαρμογή του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης «R» - «account ratings» με δέκα κατηγορίες πληρωμών από R0 έως και R9. Αν οι πληρωμές γίνονται χωρίς καθυστέρηση, τότε ο υπόχρεος αξιολογείται με R1. Η χειρότερη κατηγορία «κακού χρέους» είναι η R9, ενώ οι ενδιάμεσες κατηγορίες υποδεικνύουν από έναν έως τρεις μήνες καθυστέρηση.

- Στοιχεία σφραγισμένων επιταγών ή/και απλήρωτων συναλλαγματικών να διαγράφονται υποχρεωτικά αμέσως μετά την εξόφλησή τους και μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών εξόφλησης.

- Στοιχεία ανεξόφλητων σφραγισμένων επιταγών ή/και απλήρωτων συναλλαγματικών να διατηρούνται στο αρχείο ανάλογα με το ποσό από τρία έως πέντε χρόνια.

- Οι αιτήσεις πτωχεύσεων πρέπει να διατηρούνται σε εμπιστευτικό αρχείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα