Αυτός είναι ο Στάθης Ψάλτης που γνώρισα

SHOWBIZΟταν ο Λάκης γνώρισε τον δικό του Στάθη σε ένα «παράνομο» μπουζουξίδικοΑυτός είναι ο Στάθης Ψάλτης που γνώρισαΔευτέρα, Απρίλιος 24, 2017 - 13:42

Εχω σαράντα χρόνια στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και, όπως καταλαβαίνετε, με τον Στάθη Ψάλτη είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να τα πούμε, να τα ξαναπούμε και να μάθω πολλά πράγματα για εκείνον, μερικά από τα οποία όμως δεν λέγονται ούτε γράφονται...

Αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση, σε κάθε συνάντησή μας (εννοώ για συνέντευξη, γιατί παρέα δεν κάναμε ποτέ), ήταν ο ευαίσθητος άνθρωπος Ψάλτης.

Πάντα είχα μπροστά

μου έναν ευγενικό Στάθη, που μου μιλούσε χαμηλόφωνα και ζεστά, και δεν είχε καμία σχέση με τον... σαματατζή -και ενίοτε βωμολόχο- ηθοποιό, τον οποίο λίγη ώρα πριν είχα δει στη σκηνή, σε κάποιον επιθεωρησιακό ρόλο του.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις συνεντεύξεις μας (αποσπάσματα από τις οποίες -λόγω της επικαιρότητας του θανάτου του- έχουν γεμίσει το διαδίκτυο) αποκάλυπτε άγνωστα πράγματα της προσωπικής και καλλιτεχνικής ζωής του, ξεκαθαρίζοντας ακόμη και το θολό τοπίο γύρω από την οικονομική κατάστασή του.

Εκπληξη

Τι εννοώ; Πριν από μερικά χρόνια, ο ίδιος, σε τηλεοπτική συνέντευξη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εγώ αυτή τη στιγμή πεινάω. Δεν έχω δουλειά. Δεν έχω τίποτα», γεγονός το οποίο άφησε πολλούς εμβρόντητους, το ίδιο κι εμένα, που άρχισα επειγόντως να τον ψάχνω για να μου πει τι ακριβώς συμβαίνει. Τον πέτυχα ένα μεσημέρι στο «Σπίτι του ηθοποιού», στην αναγγελία μιας παράστασης που θα έκανε με την Αννα Φόνσου, και να τι μου αποκάλυψε: «Είμαι σε πάρα πολύ καλή φάση. Απλώς, με τα Μνημόνια και την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στον κόσμο, εγώ έγινα ένα με όλους αυτούς που πεινάνε και είπα κι εγώ το ίδιο. Δηλαδή, ήμουν σαν τη φωνή του λαού για να εκφράσω την οργή του. Από εκεί και πέρα, αυτά που είπα παρεξηγήθηκαν. Δόξα τω Θεώ, είμαι καλά, περνάω πολύ καλά -όχι, βέβαια, ότι ζω βασιλικά-, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Να ησυχάσουν οι φίλοι μου που ανησύχησαν».

Ομως, ο Στάθης Ψάλτης δεν συνέπασχε μόνο... νοερά με τον απλό κόσμο, που στο κάτω κάτω αυτός τον ανέδειξε και τον έβαλε στο πάνθεον των σπουδαίων σύγχρονων κωμικών της Ελλάδας!

Φιλάνθρωπος

Κάποτε έδωσε ένα σπίτι στην Καίτη Φίνου για να μείνει (μου το είπε η ίδια, τότε που ετοιμαζόταν να βάλει λουκέτο στο κομμωτήριό της στην Κυψέλη, λόγω χρεών) και πολλές φορές είχε βάλει το χέρι στην τσέπη για να βρουν στέγη ανήμποροι άνθρωποι, τους οποίους τυχαία είχε γνωρίσει. Και για αυτή τη φιλάνθρωπη πλευρά του θα τον θυμάμαι πάντα με αγάπη!

«Εγώ έχω την εικόνα ενός ανθρώπου που δίνει χωρίς να το ξέρει κανείς. Δικό μου σπίτι δεν έχω, αλλά έχει δικό του ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα, κάποιο άλλο αγοράκι που κοίταζε μια βιτρίνα» μου είχε αποκαλύψει σε μια συνέντευξή μας το 2008 για την «Espresso», στην οποία ήταν παρούσα και «το Χριστινάκι του», η τελευταία γυναίκα της ζωής που, όπως μου είχε... προβλέψει τότε, την οποία «ο Θεός μού την έστειλε για το τέλος της ζωής μου».

Απαρηγόρητοι Φίνου - Γαρδέλης

Η είδηση του θανάτου του Στάθη Ψάλτη γέμισε με απέραντη θλίψη τους φίλους και συνεργάτες του. Εκείνοι που δούλεψαν μαζί του τη «χρυσή εποχή» της βιντεοταινίας μοιράζονται λόγια αγάπης για τον σημαντικό ηθοποιό.

«Τον είχα δει τις προάλλες, είχα πάει στον “Αγιο Σάββα” και μου έλεγε ότι ήθελε να κάνει πολλά πράγματα, είχε δύναμη, ήθελε να ζήσει. Εφυγε πολύ νέος, πολύ στενοχωρήθηκα» είπε σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο Σταμάτης Γαρδέλης, ο οποίος υπήρξε ουκ ολίγες φορές συμπρωταγωνιστής του Ψάλτη. «Είχε πολλά να δώσει ακόμα ο Στάθης» συμπλήρωσε. Οσο για την «Κίτσα», την «Τζέσικα», την θρυλική «Κούλα»; Ενα άλμπουμ με κοινές φωτογραφίες τους ανάρτησε στο facebook η Καίτη Φίνου, καλλιτεχνική παρτενέρ και πρώην σύντροφος του κωμικού, συγκινώντας τους διαδικτυακούς φίλους της.

«Για όσους αγάπησαν την εποχή, για όσους τη νοσταλγούν, για τη χαμένη αθωότητα, για όσους προσπάθησαν να την απομυθοποιήσουν, για όσους αγάπησαν τον Στάθη. Οσο θα παίζονται οι ταινίες και για όσο ζω, θα τη ζωντανεύω με φωτογραφίες και ιστορίες. Σ’ ευχαριστώ, αγάπη μου, για όσα μου δίδαξες. Ακολούθησα όλες τις συμβουλές σου κατά γράμμα και νιώθω πως τελικά εγώ είμαι κερδισμένη (ξέρεις εσύ). Καλό ταξίδι, αγαπημένε, σύντομα θα τα λέμε όπως παλιά» έγραψε.

Εντύπωση, βέβαια, προκάλεσε και η φωτογραφία που πόσταρε στο Instagram ο Κωνσταντίνος Παντελίδης με τον αδελφό του Παντελή και τον Στάθη Ψάλτη σε κάποια συνάντησή τους. «Μακάρι να βρεθούν» πρόσθεσε ως λεζάντα...

Φωτογραφικό ντοκουμέντο

Λεπτός, με μακριά μαλλιά, χαρακτηριστικά μεγάλα γυαλιά ηλίου ή λεπτά οράσεως, φορώντας «καβουράκι». Ντυμένος πάντα νεανικά, έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του Χριστίνα. Αυτή είναι, ίσως, η τελευταία εικόνα που έχει το κοινό από τον Στάθη Ψάλτη. Ωστόσο, ο φωτογράφος Πάνος Ρεκουνιώτης τράβηξε το τελευταίο «κλικ» του σπουδαίου κωμικού λίγο πριν μπει στο νοσοκομείο. Το iefimerida.gr δημοσίευσε το ασπρόμαυρο φωτογραφικό ντοκουμέντο, με τον Στάθη να έχει πίσω τραβηγμένα τα -αραιωμένα- μαλλιά του, φορώντας πουκάμισο και γραβάτα. Η φωτογράφηση έγινε λίγο καιρό προτού νοσηλευτεί στον «Αγιο Σάββα» για προσωπικούς λόγους, όπως αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, ενώ το πρόσωπό του αποπνέει απόλυτη ηρεμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαζόπουλος: Πρώτα έφυγε η ψυχή του και μετά το χιούμορ του
Ο Λάκης αποκάλυψε τον παράδοξο τρόπο που γνώρισε τον σπουδαίο κωμικό! Η «Λίτσα Κατρακυλίτσα», το «παράνομο» μπουζουξίδικο και οι τελευταίες μέρες του

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα