Α(Δελφοί) με την Αμφίπολη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑ(Δελφοί) με την ΑμφίποληΠέμπτη, Μάρτιος 29, 2018 - 14:22

❱❱ Γεωγραφική σύνδεση αποκάλυψε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Λιβιεράτος

Αμεση σχέση με τους Δελφούς έχει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, με τα δύο σημεία να συνδέονται γεωγραφικά, καθώς η είσοδος του μνημείου στον Τύμβο Καστά έχει προσανατολισμό στο περίφημο Μαντείο!

Αυτό αποκάλυψε στην προχθεσινή ομιλία του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ο ομότιμος καθηγητής

Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Τα πορίσματα της έρευνάς του γνωστοποιήθηκαν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της παρουσίασης του τόμου «Μέγας Αλέξανδρος - Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του, καταγραφές σε 100 Σπάνιους Ιστορικούς Χάρτες», στον οποίο είναι συνσυγγραφέας.

Το ζήτημα της θέσης της εισόδου του Τύμβου Καστά άρχισε να τον απασχολεί όσο προχωρούσαν οι ανασκαφές και το μνημείο αποκαλυπτόταν σταδιακά. Δηλαδή, την ώρα που οι αρχαιολόγοι πάσχιζαν να διασταυρώσουν την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου, εκείνος ξεκίνησε να αναζητά την ιστορία του μνημείου μελετώντας σημαντικά γεωδαιτικά στοιχεία.

Ο άξονας εισόδου

«Ηταν το 2014, όταν παρατήρησα ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος. Με λίγα λόγια, ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος, ο άξονας της εισόδου του δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διαπρεπής καθηγητής.



Ερευνώντας προσεκτικά τη δορυφορική εικόνα του κυκλικού μνημείου στο Google Earth διαπίστωσε ότι, αν προεκταθεί η διεύθυνση, οδηγεί στον «ομφαλό της Γης», στους Δελφούς. Στην πορεία της έρευνας, αφού έλεγξε τον προσανατολισμό του άξονα εισόδου και έκανε υπολογισμούς, επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμησή του. Ο κ. Λιβιεράτος απέφυγε να επεκταθεί σε ερμηνείες σχετικά με το ταφικό μνημείο, αφού -όπως είπε- του αρκούν η σημαντική επισήμανση και η τεκμηρίωση της ορθότητας του ισχυρισμού του.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα