O Γιώργος Ζαμπέτας «επιστρέφει» με CD!

ΡΕΠΟΡΤΑΖO Γιώργος Ζαμπέτας «επιστρέφει» με CD!Δευτέρα, Δεκέμβριος 15, 2014 - 18:15

Την ώρα που «η βρόχα έπεφτε ράιτ θρου» έξω από τον Μαγεμένο Αυλό το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μέσα στο ιστορικό μαγαζί του Παγκρατίου ο Γιώργος Ζαμπέτας ο νεότερος είχε ανέβει στο πάλκο και έπαιζε με το μπουζούκι του παππού του γνώριμες και αγαπημένες μελωδίες.
Ο συνονόματος εγγονός του αξέχαστου μουσικού, που ακολουθεί πιστά τα βήματά του, παρουσίασε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του, στο πλαίσιο του οποίου αποκάλυψε και μερικά νέα

τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στο άλμπουμ που ετοιμάζει. Πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά με... άρωμα παλιάς Αθήνας και μουσικές από το πλούσιο ανέκδοτο αρχείο του θρυλικού καλλιτέχνη, το οποίο βρέθηκε στα χέρια του Γιώργου μετά τον θάνατο του πατέρα του, του Μιχάλη Ζαμπέτα.

Η απόφαση

«Εχασα τον πατέρα μου πριν από τέσσερα χρόνια και τότε πήρα την απόφαση ν' ασχοληθώ ουσιαστικά με τη μουσική» λέει στην «Espresso» ο Ζαμπέτας τζούνιορ. «Το ανέκδοτο υλικό του παππού μου, το οποίο πέρασε στα χέρια μου, περιλαμβάνει πάνω 500 ολοκληρωμένα κομμάτια με εισαγωγή, κουπλέ και ρεφρέν. Βέβαια ελάχιστα από αυτά έχουν στίχο. Σε εκείνα που επέλεξα να βάλω στο CD έγραψα εγώ τους στίχους. Θεώρησα ότι έχω χρέος απέναντι στον εαυτό μου, στα ιδανικά του Ζαμπέτα και στον κόσμο που τον αγαπάει να προχωρήσω στη δημιουργία αυτού του δίσκου. Το έκανα με όρεξη και μεράκι. Μου βγήκε εύκολα, σχεδόν αβίαστα» εξηγεί.


Γεννημένος στην Αθήνα πριν από 28 χρόνια, ο Γιώργος Ζαμπέτας ο νεότερος σπούδασε οικονομικά και προτού ασχοληθεί με το λαϊκό τραγούδι είχε βρεθεί για λίγο σε έντεχνα μονοπάτια, παρέα με τον αδελφό του, ο οποίος λέγεται κι εκείνος Μιχάλης Ζαμπέτας, όπως ο πατέρας τους, και ζει μόνιμα στην Κύπρο.

Κλειστές πόρτες

«Τότε εγώ έπαιζα σαξόφωνο και ο αδελφός μου κιθάρα» συνεχίζει ο Γιώργος, ο οποίος δεν άργησε να καταλάβει ότι το μουσικό όργανο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του είναι το μπουζούκι.
«Δυστυχώς όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, το μπουζούκι δεν είναι πια ο πρωταγωνιστής στα λαϊκά τραγούδια. Την παραγωγή του δίσκου την πλήρωσα μόνος μου. Χτύπησα πόρτες δισκογραφικών εταιρειών, τους είπα ποιος είμαι και τι υλικό έχω στα χέρια μου, αλλά δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Μου είπαν πως το μπουζούκι δεν... πουλάει πια τόσο πολύ στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, συζητάω τώρα να βγάλω το άλμπουμ σε κυκλοφορία με κάποια εφημερίδα, όπως συνηθίζεται» αναφέρει ο 28χρονος καλλιτέχνης.


Ο Γιώργος έζησε τον θρυλικό Ζαμπέτα μέχρι τα έξι του χρόνια. «Τον θυμάμαι πολύ έντονα. Θυμάμαι την ευθύτητα και το χιούμορ του. Γενικά έρχονται στη μνήμη μου ευχάριστες καταστάσεις. Πάνω κάτω ήταν στην καθημερινότητά του όπως τον βλέπουμε και στις ταινίες».
Κάποιοι λένε ότι εκτός από το ταλέντο του παππού του ο Γιώργος έχει πάρει και το ύφος του πάνω στο πάλκο. «Εχω πάρει τις αξίες του, τα ιδανικά του και τις αρχές του Ζαμπετέικου. Το ήθος είναι η πρώτη από αυτές. Επίσης είναι σημαντικό να βλέπουμε τα πράγματα από την ευχάριστη πλευρά τους. Λατρεύω την επαφή με τον κόσμο, όπως τη λάτρευε κι εκείνος, και μου αρέσει να τους κάνω όλους φίλους μου» σημειώνει.

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά από το παρελθόν



Η ιδέα για τη βραδιά-αφιέρωμα στον αξέχαστο Γιώργο Ζαμπέτα ήταν της τραγουδίστριας και ηθοποιού Αθηνάς Δόμβρου, η οποία δίνει συχνά το «παρών» σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στον Μαγεμένο Αυλό. «Ο πατέρας μου, Γιώργος κι αυτός, λάτρευε τον Ζαμπέτα, όπως τον λάτρευα κι εγώ» λέει η ίδια στην «Espresso» και συνεχίζει: «Οταν ακούω Ζαμπέτα, ραγίζω κι επειδή το είχα τάξει στον πατέρα μου όσο ζούσε, αποφάσισα να οργανώσω αυτή τη βραδιά με τη συνεργασία του Δημήτρη Θεοφίλου, ιδιοκτήτη του Μαγεμένου Αυλού, όπου -όπως έχω ξαναπεί- ακουμπάω συχνά την καλλιτεχνική τρέλα μου.
»Το αφιέρωμα έγινε αφιλοκερδώς από την πλευρά μου, με σεβασμό σε αυτόν τον τεράστιο καλλιτέχνη. Εγώ είχα την ευκαιρία να τραγουδήσω κάποια από τα υπέροχα κομμάτια που δημιούργησε, δίπλα στον εγγονό του, υπό τη μουσική του μπουζουκιού που έπαιζε ο ίδιος ο Ζαμπέτας».
Μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα τον νεότερο και την Αθηνά Δόμβρου βρέθηκαν στο πάλκο ο επίσης βιρτουόζος του μπουζουκιού Χρήστος Βιδινιώτης και ο κιθαρίστας Bledi.

Ηλίας Μαραβέγιας

Φωτό:Χρήστος Ζήνας

Keywords
Τυχαία Θέματα