9+1 ελληνικοί προορισμοί για τις διακοπές του Πάσχα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ9+1 ελληνικοί προορισμοί για τις διακοπές του ΠάσχαΣάββατο, Απρίλιος 12, 2014 - 11:45

Σε τριήμερο εξελίσσονται οι φετινές πασχαλινές διακοπές για τους τυχερούς που θα περάσουν τις άγιες ημέρες σε κάποιον από τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η συντριπτική πλειονότητα των εκδρομέων περιορίζεται σε τρεις διανυκτερεύσεις, με «τσεκ ιν» τη Μεγάλη Παρασκευή και «τσεκ άουτ» της Δευτέρα του Πάσχα. Για τον λόγο αυτόν οι ξενοδόχοι υπόσχονται πολύ μεγάλες εκπτώσεις

για όσους επιλέξουν να παρατείνουν τη διαμονή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι πληρότητες των τουριστικών καταλυμάτων κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα κυμανθούν στα ίδια ή σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Με εξαίρεση ορισμένους προορισμούς που παραδοσιακά έλκουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως η Κέρκυρα, οι ξενοδόχοι ελπίζουν στον καλό καιρό και στους εκδρομείς της τελευταίας στιγμής για να γεμίσουν τα δωμάτιά τους. Αν και σε γενικές γραμμές η συνολική εικόνα είναι σχετικά καλή, σε τίποτα δεν συγκρίνεται με την προ κρίσης εποχή, όταν οι τέσσερις-πέντε διανυκτερεύσεις ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ετσι τα ξενοδοχεία προσφέρουν εκπτώσεις έως 50% για τις ημέρες πριν ή μετά το τριήμερο της υψηλής ζήτησης.


Αράχοβα


Καλύτερα σε σχέση με πέρυσι είναι τα πράγματα για τους επιχειρηματίες της Αράχοβας. «Φέτος το Πάσχα είναι σχετικά νωρίς και έχουμε μια καλή πληρότητα, γύρω στο 65%, με αυξητικές τάσεις» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Γιάννης Γεωργακός. Εκτός από τον παραδοσιακό ρουμελιώτικο τρόπο εορτασμού, με δεκάδες αρνιά να ψήνονται συγχρόνως στους λάκκους κάθε γειτονιάς, φέτος η Αράχοβα προσφέρει στους ταξιδιώτες και την επιλογή του σκι, καθώς η Φτερόλακα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακό, οι τιμές ξεκινάνε από 45 ευρώ το δίκλινο σε ξενώνα με πρωινό, ενώ μια μέση τιμή σε ένα τετράστερο ξενοδοχείο είναι στα 75 με 80 ευρώ. Για τις ημέρες πέραν του τριημέρου οι τιμές διαμορφώνονται ακόμη χαμηλότερα.


Καλάβρυτα


Περίπου οι μισές ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργήσουν φέτος το Πάσχα στα Καλάβρυτα. «Αν και η περιοχή προσφέρεται, δυστυχώς δεν αποτελούμε πασχαλινό προορισμό και η πληρότητα αναμένεται χαμηλή, γύρω στο 60%» λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κώστας Δαφαλιάς. Οπως επισημαίνει, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζονται στις τρεις διανυκτερεύσεις, παρότι το κόστος διαμονής είναι πολύ χαμηλό και διαμορφώνεται 30-40% χαμηλότερα από εκείνο της χειμερινής σεζόν. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από τα 40 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 80 ευρώ.


Καρπενήσι


Οι ξενοδοχειακές μονάδες στο σύνολό τους θα είναι ανοιχτές στο Καρπενήσι και στα γύρω χωριά. «Εχουμε κρατήσεις από πρακτορεία, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν. Οι περισσότεροι φαίνεται ότι θα κλείσουν την τελευταία στιγμή, τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Παναγιώτης Μαντζούφας. Η πληρότητα των καταλυμάτων από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να αγγίξει το 70-75%, με τις τιμές να ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο. «Αν κάποιος έχει το περιθώριο να ταξιδέψει τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμα και Μεγάλη Πέμπτη, θα πάρει πολύ καλό πακέτο με πολύ μεγάλη έκπτωση, έως 50%» τονίζει ο κ. Μαντζούφας.


Κέρκυρα


Το νησί των Φαιάκων και τα ξακουστά κανάτια του θα συγκεντρώσουν και φέτος πλήθος επισκεπτών. «Η Κέρκυρα το Πάσχα δεν έχει πρόβλημα. Είναι ένας προορισμός που λειτουργεί από μόνος του» αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Παναγιώτης Μπράμος. Ανοιχτές θα είναι κυρίως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην πόλη της Κέρκυρας και γύρω από αυτήν, όπου η πληρότητα αναμένεται να αγγίξει το 100%. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν κάνει κράτηση για τέσσερις διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπράμο, οι τιμές ξεκινούν από τα 30 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και από τα 60 ευρώ σε ξενοδοχείο Β' κατηγορίας.


Λουτράκι


Στα περσινά επίπεδα προβλέπεται να κινηθεί η ζήτηση στο Λουτράκι. «Το τριήμερο του Πάσχα θα υπάρξουν καλές πληρότητες, γύρω στο 80%, για όσες μονάδες θα παραμείνουν ανοιχτές, δηλαδή περίπου το 40% των επιχειρήσεων. Πάντως είναι ακόμα νωρίς και ίσως μέχρι την τελευταία στιγμή να έχουμε θετικές εξελίξεις, με ανοδική τάση» δηλώνει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Δημήτρης Παππάς. Σε ό,τι αφορά το κόστος διαμονής, ο κ. Παππάς τονίζει ότι είναι πολύ χαμηλό, καθώς τα ξενοδοχεία προσφέρουν πακέτα δύο-τριών διανυκτερεύσεων με τιμές που ξεκινούν από τα 30 ευρώ τη βραδιά με πρωινό και φτάνουν τα 80-90 ευρώ με ημιδιατροφή.


Πήλιο


Ολες οι ξενοδοχειακές μονάδες του ορεινού όγκου και οι μισές καλοκαιρινές αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος το Πάσχα στο Πήλιο. «Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από πέρυσι, αλλά παραμένει χαμηλό το ποσοστό κρατήσεων» λέει στην «Espresso» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Πάρις Κονιόρδος. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες κρατήσεις περιορίζονται σε δύο-τρεις διανυκτερεύσεις, οι ξενοδόχοι στο βουνό των Κενταύρων προσφέρουν επιπλέον έκπτωση για όσους παρατείνουν την παραμονή τους. Σύμφωνα με τον κ. Κονιόρδο, για το τριήμερο της υψηλής ζήτησης οι τιμές ξεκινούν από τα 50-60 ευρώ για ένα καλό δωμάτιο με παραδοσιακό πρωινό.


Σκιάθος


Γύρω στους 2.000 με 3.000 επισκέπτες περιμένει φέτος το Πάσχα η Σκιάθος. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Γιάννης Κουκουλάκης, ανοιχτές θα είναι κατά κύριο λόγο οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, με πληρότητες γύρω στο 80% με 90%. Το κόστος ανά βραδιά ξεκινά από τα 40 ευρώ και φτάνει τα 120 ευρώ, αλλά οι τιμές για διανυκτερεύσεις πέραν του τριημέρου πέφτουν κατά 50%, κατόπιν συμφωνίας με τον ξενοδόχο.


Σπέτσες


Ισχυρή ζήτηση για καταλύματα καταγράφεται και φέτος στις Σπέτσες. «Κατά τη γνώμη μου, τις ημέρες του Πάσχα θα είμαστε όλοι γεμάτοι» δηλώνει η γενική γραμματέας του συλλόγου ενοικιαζόμενων δωματίων Μαρία Μπη, που επισημαίνει ότι το νησί του Αργοσαρωνικού είναι ένας κοντινός προορισμός που παραδοσιακά συγκεντρώνει επισκέπτες όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από την Πελοπόννησο. Οι τιμές για ένα δίκλινο ενοικιαζόμενο ξεκινούν από τα 40 ευρώ.


Τρίκαλα Κορινθίας


Οικονομική ανάσα ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα φαίνεται ότι θα δώσουν οι εκδρομείς του Πάσχα στα Τρίκαλα Κορινθίας. «Αυτή τη στιγμή η πληρότητα είναι γύρω στο 60%, με επιβεβαιωμένες κρατήσεις. Για την περιοχή μας, που έχει κακώς χαρακτηριστεί καθαρά χειμερινός προορισμός, είναι πολύ καλή» λέει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης επαγγελματιών Νίκος Θεοδωράτος. Οπως σε σχεδόν όλους τους πασχαλινούς προορισμούς, οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν τρεις διανυκτερεύσεις και οι ξενοδόχοι προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για τις επιπλέον μέρες. Κατά το τριήμερο υψηλής ζήτησης το κόστος για ένα μεγάλο δωμάτιο που μπορεί να φιλοξενήσει ολόκληρη οικογένεια ξεκινά από τα 70 ευρώ, σημειώνει ο κ. Θεοδωράτος.


Χαλκιδική


Μόλις ένα στα δέκα ξενοδοχεία θα λειτουργήσει φέτος το Πάσχα στη Χαλκιδική. «Αυτή τη στιγμή η πληρότητα είναι γύρω στο 60%, κυρίως από γκρουπ Βαλκάνιων και με τρεις-τέσσερις ημέρες διαμονής. Δειλά δειλά ανοίγει και η ελληνική αγορά με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά με μέσο όρο δύο διανυκτερεύσεις, οπότε ευελπιστούμε να πιάσουμε γύρω στο 75%» λέει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Οπως αναφέρει, οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο ξενοδοχείου τριών αστέρων, ενώ προσφέρονται και πασχαλινά πακέτα τριών διανυκτερεύσεων, που περιλαμβάνουν το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου ή το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα