25.000 κεραυνοί «χτύπησαν» τη βόρεια Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ25.000 κεραυνοί «χτύπησαν» τη βόρεια ΕλλάδαΤετάρτη, Αύγουστος 24, 2016 - 15:07

Κυριολεκτικά άστραψε και βρόντηξε το αυγουστιάτικο κύμα κακοκαιρίας που από το απόγευμα της Δευτέρας επηρεάζει τη βόρεια Ελλάδα, καθώς μέσα σε μόλις δώδεκα ώρες έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή περισσότεροι από 25.000 κεραυνοί!

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο

«Μακεδονία» Μιχάλη Σιούτα, η μεγαλύτερη κεραυνική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία, ιδιαίτερα στην Πέλλα, στην Ημαθία, στη Φλώρινα και την Κοζάνη, όπου έπεσαν 17.000 κεραυνοί.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ισχυρής καταιγίδας που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή της Εορδαίας, μια διώροφη κατοικία τυλίχθηκε στις φλόγες ύστερα από χτύπημα κεραυνού. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσει η φωτιά, που προκάλεσε υλικές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν απείλησε τους ενοίκους.

«Η ασυνήθιστα μεγάλη δραστηριότητα κεραυνών οφείλεται στα μεγάλα ύψη όπου εκτείνονται οι καταιγίδες στην ατμόσφαιρα. Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης ατμοσφαιρικής αστάθειας» εξήγησε ο κ. Σιούτας.

Τα παραπάνω έρχονται σε συμφωνία με τα συμπεράσματα παλαιότερης έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ, σύμφωνα με τα οποία το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι οι εποχές με τη μεγαλύτερη κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι οι περισσότεροι κεραυνοί χτυπούν τα ηπειρωτικά τμήματα της βόρειας Ελλάδας, από τη Χαλκιδική μέχρι και την Ξάνθη, ενώ το φθινόπωρο εκδηλώνονται κυρίως στο Ιόνιο και στη δυτική Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα