Βρετανοί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής σχημάτισαν τη «Νέα Αυγή»

16:21 12/11/2013 - Πηγή: TNSite
Τη γέννηση εθνικιστικής κίνησης στη Βρετανία, με το όνομα The New DawnΝέα Αυγή) ανακοίνωσαν επισήμως το Σάββατο στο Λονδίνο «φασίστες της Αγγλίας που συναντήθηκαν για να δηλώσουν τη στήριξή τους σε φασίστες της Ελλάδας», όπως γράφει το βρετανικό περιοδικό Vice. Σύμφωνα με το περιοδικό, περίπου 35 Βρετανοί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσαν
την ίδρυση της «Νέας Αυγής».

Η διαμαρτυρία της ομάδας έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τη δολοφονία του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο και οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες, απηύθυναν ομιλίες και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού Sumy Sadurni μίλησε με τον διευθυντή της Νέας Αυγής: Vice: Τι κάνει η Χρυσή Αυγή στο Ηνωμένο Βασίλειο;Νέα Αυγή: Διαδηλώνουμε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλους τους εθνικιστές στην Ευρώπη, σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Είτε όλα τα έθνη της Ευρώπης θα βγουν από την άβυσσο σαν ένα, είτε δεν θα βγούμε καθόλου.

Vice: Υπάρχουν Έλληνες στην τοπική οργάνωση;Νέα Αυγή: Ναι, υπάρχουν μερικοί ελληνικής καταγωγής, θα έλεγα 5-6.

Vice: Ποια είναι η άποψη της ελληνικής Χρυσής Αυγής για την υποστήριξή σας; Έχετε επαφές και επισήμως συνδέεστε μαζί τους;Νέα Αυγή: Έχω επαφές στη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν ανθρώπους και από άλλες εθνικιστικές οργανώσεις που συνδέονται με τη ΧΑ. Είχαμε και τον Ιανουάριο οργανώσει διαμαρτυρία προς υποστήριξη του κόμματος έξω από την ελληνική πρεσβεία, και πάλι με την επίσημη υποστήριξη των ανθρώπων της ΧΑ στην Ελλάδα.

Vice: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα από υποστηρικτή της ΧΑ πριν λίγο καιρό;Νέα Αυγή: Κατ’ αρχήν κάθε φόνος είναι λυπηρός αλλά όλα πρέπει να τοποθετούνται στη σωστή προοπτική. Το άτομο που σκοτώθηκε ήταν υποστηρικτής βίαιων αντιφασιστικών ομάδων, ήταν ένας αναρχικός που τραγουδούσε για τους φόνους εθνικιστών. Από όσα έχω ακούσει, σκοτώθηκε εν μέσω σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο ομάδες χούλιγκαν για το ποδόσφαιρο οπότε δεν είναι πως ήταν ένας αθώος παρευρισκόμενος.

Vice: Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν εκπροσώπους της Χα με το φόνο και υπονοούν πως τον ενέκριναν. Αυτό δεν φαίνεται και πολύ αυθόρμητοΝέα Αυγή: Υπήρξαν περιστατικά στο παρελθόν όπου εθνικιστές δολοφονήθηκαν από αντιφασίστες και το σύστημα δεν αντέδρασε με τη σύλληψη μέλους αριστερού κόμματος και την εισβολή στα σπίτια τους.

Vice: Για τα δύο μέλη της ΧΑ που πυροβολήθηκαν έξω από τα γραφεία το προηγούμενο Σάββατο; Η λέξη «μάρτυρες» χρησιμοποιήθηκε πολύ στη σημερινή διαμαρτυρία. Νέα Αυγή: Είναι μάρτυρες για την Ευρωπαϊκή ελευθερία.

Vice: Τι πιστεύετε για τις αντιδράσεις των ΜΜΕ στις δολοφονίες;Νέα Αυγή: Τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τα πάντα επειδή ελέγχονται από ομάδες ειδικών συμφερόντων που είναι εχθρικές προς εμάς τους εθνικιστές. Οι δολοφονίες αυτές είχαν λίγη ή και καθόλου κάλυψη από το ΜΜΕ, ενώ η δολοφονία του αντιφασίστα ήταν στα πρωτοσέλιδα. Ότι έγινε στον Μανώλη Καπελώνη και τον Γιώργο Φουντούλη ήταν μια καθαρή περίπτωση ψυχρής δολοφονίας που παραβλέπεται εάν δεν έχει διαταχθεί από το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι ήταν από κανονικούς αντιφασίστες- ήταν πολύ επαγγελματικό.

Vice: Είναι πιθανό να δούμε βίαιες αντιδράσεις στις δολοφονίες από τα μέλη της ΧΑ στην Ελλάδα;Νέα Αυγή: Είναι πιθανό ορισμένα μέλη να αντιδράσουν με βιαιότητα αλλά ελπίζω πραγματικά ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, καθώς θα έδινε στο σύστημα περισσότερα «όπλα» για να τους κλείσει. Το κόμμα έχει αδίκως την φήμη του βίαιου, αν και οι αντίπαλοι του είναι πιο βίαιοι.

Vice: Και πάλι υπάρχουν αποδείξεις που λένε το αντίθετο. Υποθετικά εάν ήταν να συμβούν βίαιες πράξεις οι Άγγλοι υποστηρικτές του θα συνέχιζαν να το υποστηρίζουν;Νέα Αυγή: Σίγουρα δεν θα συγχωρούσαμε την βία, αλλά δεν αφαιρούσε την υποστήριξή μας. Θα μέναμε δίπλα του, καθώς είμαι σίγουρος πως καμία επίθεση δεν θα επιδοκιμαζόταν από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Μπορεί να είναι απλά μεμονωμένα περιστατικά.

Vice: Πείτε μου για τη Νέα Αυγή. Γιατί πιστεύετε πως χρειαζόταν η Βρετανία μια νέα εθνικιστική κίνηση;Νέα Αυγή: Η Νέα Αυγή είναι μια ιδεολογική κίνηση σε εμβρυική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Η απόφαση ελήφθη από ορισμένους από εμάς που ανακατευτήκαμε με τα βρετανική κίνημα λόγω του κατακερματισμού, των εσωτερικών διαφωνιών και της γενικής σύγχυσης (στο βρετανικό εθνικιστικό τοπίο). Έγινε μετά από σκέψη, πως θα έπρεπε να συνθέσουμε μια ομάδα με μια σκληροπυρηνική ιδεολογική πτέρυγα από τη μία και παρουσία στο δρόμο από την άλλη- διαμαρτυρίες και τέτοια.

Vice: Τι είδους υποστήριξη περιμένετε; Βλέπετε λαμπρό μέλλον για τη Νέα Αυγή;Νέα Αυγή: Ελπίζουμε να προσελκύσουμε κόσμο που δεν έχει πουθενά να πάει στη Βρετανία, που δεν βλέπει τις υπάρχουσες ομάδες να συνδέονται με την πρόοδο της ακροδεξιάς. Θα μπορούσαμε να έχουμε πολλή υποστήριξη ειδικά αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση άλλων κινήσεων.

Vice: Ένα πρόβλημα που βλέπω να έχετε είναι πως οι άνθρωποι στη Βρετανία δεν είναι τόσο απελπισμένοι οικονομικά για να συνταχθούν με μία ακροδεξιά κίνηση, καθώς αυτό είναι που εκτόξευσε τη δημοφιλία της ΧΑ στην Ελλάδα. Νέα Αυγή: Η πρόκληση είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι στη Βρετανία έχουν πιο άνετη ζωή σε σχέση με τους σύγχρονους Έλληνες. Ακόμα κι αν ζουν με το επίδομα ανεργίας μπορούν να πιουν μια μπύρα μια στο τόσο. Επίσης, η βρετανική νοοτροπία είναι πολύ κοντά στον φιλελευθερισμό, κάτι που είναι μεγάλο εμπόδιο. Υπάρχει σίγουρα πολλή προοπτική καθώς οι άνθρωποι ψάχνουν κάτι πιο ριζοσπαστικό. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε κάτι εποικοδομητικό εδώ- πιστεύω πως μια νέα Χρυσή Αυγή θα ήταν βιώσιμη αλλά πριν αλλάξουμε την κατάσταση θα πρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς μας.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα