Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο - 167 «όχι», 119 «ναι»

20:51 29/11/2012 - Πηγή: TNSite
Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε 167

βουλευτές ψήφισαν «κατά» της πρότασης, ενώ «υπέρ» τάχθηκαν 119 και 14 ήταν απόντες, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.

Έτσι, πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται προς την αξιοποίηση της δικογραφίας που σταλεί από την Δικαιοσύνη στην Βουλή σχετικά με το Μνημόνιο επί τη βάσει των δηλώσεων του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατατεθεί νέα πρόταση για σύσταση είτε εξεταστικής επιτροπής είτε προκαταρκτικής.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι «στον κατάλληλο χρόνο ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια με τον κατάλληλο τρόπο και όχι με την ποινικοποίηση πολιτικών συμπεριφορών».

Βουλή: Εντονη αντιπαράθεση στη συζήτηση

«Όσοι δεν ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, βρείτε ένα καλό επιχείρημα γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε αυτά που έγιναν;», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Δραγασάκης στην Ολομέλεια του Σώματος εκθέτοντας το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του.

Όπως διευκρίνισε «η πρόταση δείχνει και τους στόχους και την πρόθεσή μας που δεν είναι να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία ανεξάρτητα από κόμματα». Και συγκεκριμένα: «Να δούμε τις αιτίες του πώς φτάσαμε και πώς θα υπερβούμε αυτή την κατάσταση».

Τόνισε μάλιστα ότι «η πρόταση αποσκοπεί στην κάθαρση και τη διέξοδο, διότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αποκατασταθεί η ηθική και πολιτική τάξη». Ενώ υπενθύμισε ότι το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα μας οδηγήθηκε στο ασφυκτικό κλοιό του ΔΝΤ είναι παλαιότερη πρόταση και του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.

Δραγασάκης: «Η ''εταιρεία'' θέλει το κουκούλωμα»

Ωστόσο, επιτέθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση, τα κόμματα της οποίας έχουν αποφασίσει να μη στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διενεργηθεί νωρίς το απόγευμα, λέγοντας ότι «η εταιρεία που έχετε συμπτύξει θέλει να το κουκουλώσει».

«Ούτε εσείς της ΔΗΜΑΡ θα την ψηφίσετε για να μη χαλάσει η εταιρική σχέση;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει restart, για να χρησιμοποιήσω την αργκό του κ. Σαμαρά, χωρίς κάθαρση». «Ποιος θα ζημιωθεί αν γίνει η εξεταστική; Μόνο όσοι έχουν ευθύνη», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ όλων των άλλων, από την έρευνα που θα διενεργήσει μια εξετ

Keywords
Τυχαία Θέματα