ΒΛΑΞ, ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ Ή…ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΙΤΛΕΡ;

11:22 19/3/2013 - Πηγή: TNSite

Το “σύστημα” αντέδρασε με τον τρόπο που τείνει να γίνει της μόδας: “Ισόβια” στον Κατίδη. Ε και; Τι οδήγησε τον αμόρφωτο και απαίδευτο ποδοσφαιριστή να χαιρετίσει ναζιστικά, μας νοιάζει; Διαβάστε μια άλλη προσέγγιση- όχι απαραιτήτως τη σωστή…

Βλαξ ή Χρυσαυγίτης; Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι μπορεί να είναι και τα δυο. Ο προπονητής του, Λίνεν, είπε ότι “απλώς ζει στον κόσμο του”, ερμηνεία που μπορεί, τελικά, να μην απέχει από την πραγματικότητα.

Πάντως ”Έλληνας Χίτλερ” δεν είναι, όπως έσπευσε να τον χαρακτηρίσει η γερμανική Bild.

Αφενός γιατί τον τίτλο αυτό έχουν σπεύσει να τον “καπαρώσουν” …σοβαρότερες προσωπικότητες, όπως ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος και διάφοροι άλλοι φερέλπιδες υπασπιστές του Νίκου Μιχαλολιάκου. Αφετέρου διότι γερμανικές φυλάδες τύπου Bild επιχαίρουν όταν “ανακαλύπτουν” νεοναζί και σε άλλες χώρες εκτός Γερμανίας που εξέθρεψε το ναζισμό. Όταν η Bild αποδίδει τον Κατίδη τον όρο “‘Ελληνας Χίτλερ” είναι σαν να προσπαθεί να περάσει στο υποσυνείδητο του μέσου Ευρωπαίου ότι “οι Γερμανοί ξεμπλέξαμε ιστορικά με τον χιτλερισμό και το ναζισμό, φαινόμενα τα οποία ανθούν, πλέον, σε άλλες χώρες”. Μια μικτή προσπάθεια αποενοχοποίησης μέσω από την ενοχοποίηση άλλων.

Όπως και να χει ο νεαρός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ διέπραξε μέγα ατόπημα. Και έπρεπε να τιμωρηθεί γι αυτό. Τώρα, ας αναρωτηθούμε αν ο ισόβιος αποκλεισμός από τις εθνικές ομάδες (εφόσον βεβαίως ο νεαρός άξιζε ποδοσφαιρικά να παίζει στην Εθνική) είναι η ορθότερη αντίδραση ή μία ακόμα υπερβολή των ημερών. Η Ελλάδα ζει στη σφαίρα του “ισόβια”. Τόσες δεκαετίες ατιμωρησίας και ενοχικών συνδρόμων ξεσπούν με ισόβια πάνω στον Παπαγεωργόπουλο, τον Κατίδη, επώνυμους χρεοφειλέτες που οδηγούνται στην Ευελπίδων με χειροπέδες, πιθανώς, αύριο, και σε πολλούς άλλους…

Λένε: η κοινωνία θέλει αίμα. Πιθανώς. Είναι βέβαιο, όμως, πως η εγχώρια ψευτο-ελίτ είναι έτοιμη να προσφέρει αίμα στην αρένα, μήπως και γενικευθεί η αμνησία από τα μείζονα εγκλήματα που έχουν διαπράξει όσοι κυβέρνησαν ή εξουσίασαν.

Μεταξύ μας, το πιθανότερο είναι ο Κατίδης να είναι ένας ακόμα μικρός βλάκας. Παιδί των γυμναστηρίων, των αποδυτηρίων και του play station. Αμόρφωτος, απείδευτος και δίχως κοινωνική καταξίωση. Την τελευταία την αναζητά μέσα από το ποδόσφαιρο, πριν, όμως, ίσως την αναζήτησε στα εντυπωσιακά τατουάζ, στις γραμμώσεις των κοιλιακών, στα καφέ των δυτικών συνοικιών, στις γκόμενες και σε κανένα γρήγορο δανεικό αυτοκίνητο.

Το γεγονός ότι μέχρι το 2008 ζούσε -όπου και μεγάλωσε- στην Αμερική από φτωχούς Έλληνες μετανάστες, επιβεβαιώνει την ασχετοσύνη του με την ελληνική πραγματικότητα. Ο ναζιστικός χαιρετισμός μπορεί να είναι μόνο ένδειξη τσαμπουκά. Μπορεί, όμως, και να έχει γοητευτεί από τον Κασιδιάρη.

Όπως και να χει, όμως, μια κοινωνία που δρα, για ακόμα μία φορά κατασταλτικά, είναι μια ημιθανής κοινωνία. Γιατί, όταν τα ΜΑΤ ψηφίζουν 60% Χρυσή Αυγή και βγαίνουν αφιονισμένοι στους δρόμους να χτυπήσουν αγανακτισμένους, τι είναι εκείνο που οδηγεί ένα “σύστημα” να ξεσπά παραδειγματικά μόνο στον Κατίδη; Επειδή η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου; Επειδή, μας πήρε χαμπάρι η Bild;

Πριν μερικές ημέρες μια φοβισμένη δικαστική έδρα αθώωσε τον Κασιδιάρη (σωστά, υποθέτω, με βάση το νομικό μας πολιτισμό…). Ένας υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέχεται ακροδεξιά παραληρήματα μέσα στους κόλπους της αστυνομίας, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (Βλαχογιώργος, πρώην αστυνομικός) διστάζει να χαρακτηρίσει τον Κορκονέα δολοφόνο και μιλά για την “κακιά στιγμή”, ο τελευταίος πληρώνεται κανονικά ως δημόσιος υπάλληλος παρά την φρικαλέα πράξη και καταδίκη του. Και ων ουκ έστι αριθμός παρόμοιων γεγονότων.

Κατά τα άλλα, το “σύστημα” θα εξιλεωθεί στον Κατίδη. Που πιθανότατα είναι βλαξ ή, έστω, “κολλημένος”. Πάντως, “Χίτλερ” -πείτε στη Bild- ακόμα (τουλάχιστον) δεν είναι.

Αφού, λοιπόν, εξοβελίσαμε ισοβίως τον Κατίδη από την γαλανόλευκη ποδοσφαιρική μας ομήγυρη, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Τώρα, αν έχει γεμίσει ο τόπος πραγματικούς Χρυσαυγίτες που τυχγάνει να μην παίζουν ποδόσφαιρο και να εμφανίζονται στην τηλεόραση, αυτό δεν μας αφορά.

Η Δικαιοσύνη έχει αποδοθεί. Όσο για τις αιτίες που γεννούν βλάκες Κατίδηδες ή “κολλημένους” με ροπή στο ναζισμό, ή ΜΑΤατζήδες που πίνουν νερό στο όνομα του Μιχαλολιάκου, αφήστε τις. Μια άλλη φορά. Διότι, τελικά, τα “συστήματα” νοιάζονται για το επιφαινόμενο, όχι για τα αίτια…

Άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου απο anatropinews

Keywords
Τυχαία Θέματα