Βίντεο: Ξύλο στην Ιταλική Βουλή

15:11 31/1/2014 - Πηγή: TNSite

Βουλευτές του M5S κατέλαβαν συμβολικά την αίθουσα όπου διεξαγόταν η ολομέλεια.

Προχθές βράδυ, οι βουλευτές του Κινήματος αυτού που έχει ιδρύσει ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο συγκρούστηκαν με εκλεγμένους εκπροσώπους της συμπολίτευσης όταν προσπάθησαν να καταλάβουν τα έδρανά τους.

Το M5S αντέδρασε με αυτόν τον χωρίς ιστορικό προηγούμενο τρόπο στη σύγχρονη Ιστορία της Ιταλίας στην απόφαση της προέδρου της βουλής Λάουρα Μπολντρίνι να διακόψει την συζήτηση επί του νομοσχεδίου λόγω των τακτικών κωλυσιεργίας που εφάρμοσαν οι βουλευτές

του.

Ο επίμαχος νόμος προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση του κεφαλαίου της Τράπεζας της Ιταλίας, ενώ μία από τις διατάξεις του αφορά την κατάργηση της δεύτερης δόσης του φόρου στην κύρια κατοικία των πολιτών.

Το M5S καταγγέλλει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κεντρικής τράπεζας αποτελεί ουσιαστικά ένα "δώρο" 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ιδιωτικές τράπεζες που κατέχουν μέρος του κεφαλαίου της.

Ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, βουλευτής του M5S, ενεπλάκη σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον κεντροαριστερό συνάδελφό του Ρομπέρτο Σπεράντσα, αναγκάζοντάς τον να αναβάλει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της βουλής.

Η Μπολντρίνι επισήμανε ότι «είναι απαράδεκτο πως δεν επετράπη σε βουλευτές να μπορέσουν να δώσουν συνέντευξη και στους δημοσιογράφους να επιτελέσουν το έργο τους».

Νωρίτερα χθες το πρωί, μέλη του κινήματος του Γκρίλο είχαν προβεί σε άλλη μία σύντομη κατάληψη της αίθουσας της βουλής. Προκάλεσαν προβλήματα και κατά την έναρξη των εργασιών των επιτροπών Συνταγματικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν επίσης ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του σώματος η Μπολντρίνι παρέμεινε χθες κλεισμένη μέσα στο γραφείο της, το οποίο ήταν κλειδωμένο και μπορούσαν να εισέλθουν μόνον συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το γεγονός αυτό -σημειώνουν παρατηρητές- είναι ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί.

Το M5S διεμήνυσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του αποτελέσματος της χθεσινής ψηφοφορίας για την Τράπεζα της Ιταλίας.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της κυβέρνησης συμμαχίας, κατήγγειλε το γεγονός ότι "χθες, εκλεγμένες εκπρόσωποι του κόμματος μπήκαν στο στόχαστρο των συναδέλφων τους του M5S με προπηλακισμούς σεξιστικού χαρακτήρα», κάτι το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό και λυπηρό".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα