Τσίπρας σε EL PAIS: Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η διαμόρφωση κοινής γραμμής αντίστασης των χωρών του νότου

16:29 22/5/2013 - Πηγή: TNSite

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που αντιμετωπίζουν κοινές και μεγάλες δυσκολίες, ο ειλικρινής διάλογος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και η πλατύτερη δυνατή συμμαχία των λαών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα και τη διεύρυνση ρηγμάτων στις πολιτικές λιτότητας, την ανάσχεση της ύφεσης και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα θεμελιώνουν τη δημοκρατία και την ισότιμη συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο άρθρο παρατίθενται στοιχεία για τις

επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με την υπογράμμιση, εκ μέρους του κ. Τσίπρα, ότι «η δημοσιονομική λιτότητα δεν έχει μόνο προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε κλίμακα αντίστοιχη ενός πολέμου, αλλά έχει ταυτόχρονα αποτύχει στους ίδιους τους δεδηλωμένους στόχους της: τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία».

Το χρέος, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από το 130% στο 175% και παραμένει μη βιώσιμο, ενώ το κόστος του βραχυχρόνιου δημοσίου δανεισμού, αλλά και του δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, είναι πολλαπλάσιο αυτού των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει δε ότι η πλήρης αποτυχία των ακολουθούμενων πολιτικών λιτότητας, ακόμα και ως προς τους δεδηλωμένους στόχους της, δεν εκπλήσσει όσους έχουν γνώση της ιστορικής εμπειρίας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ιδιομορφίες της, η ελληνική εμπειρία αποτελεί παράδειγμα ενός ευρύτερου προβλήματος: της προσπάθειας που καταβάλει μια δογματική πολιτική και οικονομική ελίτ ώστε να ξεπεραστούν ενδογενείς θεσμικές και οικονομικές ανισορροπίες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, με τη μονομερή συμπίεση των αμοιβών και του επιπέδου διαβίωσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία γνωρίζουν, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, αντίστοιχες πολιτικές λιτότητας με αυτές της Ελλάδας, με ανάλογα καταστροφικά αποτελέσματα, όπως μπορούν να βεβαιώσουν τα έξι εκατομμύρια των Ισπανών ανέργων, αλλά και οι 350.000 ισπανικές οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, η υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης και η διάσωση του κοινού νομίσματος, προϋποθέτει ισότιμη συνεργασία, δημοκρατία και κατ' αρχάς πολιτική και ιδεολογική ήττα της εμμονής στο δόγμα της λιτότητας, τονίζει στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα