Το βουλγαρικό «Watergate» πλήττει τη δημοτικότητα Μπορίσοφ

17:49 8/5/2013 - Πηγή: TNSite
Στις αποκαλύψεις για μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολούθηση απλών πολιτών, πολιτικών και επιχειρηματιών, το επονομαζόμενο βουλγαρικό «Watergate», αποδίδουν πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι στη Βουλγαρία τον περιορισμό του προβαδίσματος του κεντροδεξιού GERB στις δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες, έναντι των Σοσιαλιστών, λίγες ημέρες πριν από τη «μάχη» των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Σε δηλώσεις τους στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο Ιούλι Παυλόφ και ο καθηγητής Πέταρ Εμίλ Μίτεφ απέδωσαν τη μείωση αυτή στις αποκαλύψεις

που σχετίζονται με το παραπάνω σκάνδαλο καθώς και την εμπλοκή του ονόματος του Μπόικο Μπορίσοφ στην υπόθεση, αφού ο τέως πρωθυπουργός φέρεται να πρωταγωνιστεί σε «ύποπτη» συνομιλία με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους ειδικούς, η σκανδαλολογία θα συνεχίσει να ασκεί αρνητική επίδραση στην προεκλογική εκστρατεία των μέχρι πρόσφατα κυβερνώντων, ενώ θα καταστήσει δύσκολο έως αδύνατο έργο τις μετεκλογικές συνεργασίες του GERB.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μάρκετινγκ και Αναλύσεων, τρία έως τέσσερα εκατομμύρια από τους συνολικά περίπου επτά εκατομμύρια ψηφοφόρους αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να ψηφίσουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα αναδείξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο «πόλεμος λάσπης» και η σκανδαλολογία έχουν μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων που λένε ότι δεν θα πάρουν μέρος στις εκλογές, διαπιστώνει, εξάλλου και το τελευταίο γκάλοπ του Εθνικού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με την εκτίμηση της διευθύντριας του ινστιτούτου Λίντια Ιορντανόβα, η απογοήτευση από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους νέους και μορφωμένους εκλογείς.

Τέσσερα με πέντε μικρά κόμματα «χτυπούν την πόρτα» της νέας Βουλής, αλλά είναι άγνωστο ποια από αυτά θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τελικά τον «πήχη» του 4% που ορίζει ο εκλογικός νόμος.

Σύμφωνα με την ομόφωνη εκτίμηση των Βούλγαρων ειδικών, κανένα κόμμα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές. Άμεση συνέπεια αυτού θα είναι να εισέλθει η Βουλγαρία σε μια δύσκολη περίοδο πολιτικών διαβουλεύσεων για κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών κομμάτων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, η βουλγαρική εισαγγελία διέλυσε σήμερα - εμμέσως πλην σαφώς - τις εντυπώσεις ότι ο κ. Μπόικο Μπορίσοφ κλήθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για να πει, βάσει της εμπειρίας του, την άποψή του για το πώς μπορεί να εξαρθρωθεί το οργανωμένο εγκληματικό κύκλωμα που εμπλέκεται στις τηλεφωνικές υποκλοπές, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή του κατάθεση στην εισαγγελία.

Σε ανακοίνωσή της, η εισαγγελία διευκρινίζει ότι ο κ. Μπορίσοφ κλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα για να καταθέσει σχετικά με τη συζήτησή του με τον πρώην πλέον αστικό εισαγγελέα της Σόφιας Νικολάι Κόκκινοφ και τον πρώην υπουργό Γεωργίας Μιροσλάφ Νάιντενοφ, στο σπίτι του Μπόικο Μπορίσοφ, στο δυτικό προάστιο Μπάνκια, το πρωί της 15ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους αναλυτές, η δημοσιοποίηση της ηχογραφημένης συνομιλίας των τριών ανδρών πριν από το Πάσχα κατάφερε σοβαρό πλήγμα στο γόητρο και τη δημόσια εικόνα του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να συζητά τρόπους παρεμπόδισης της ανακριτικής διαδικασίας από την πλευρά της εισαγγελίας για ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην υπουργού Γεωργίας Νάιντενοφ σε υπόθεση διαφθοράς. Και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας άσεμνη και απρεπή φρασεολογία, όπως επισημαίνεται.

Στο μεταξύ, τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στην απόφαση για συζήτηση των παράνομων παρακολουθήσεων στη Βουλγαρία στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, την οποία ενέκρινε η αρμόδια διαρκής επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρά τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα