Το διεθνές «πολλαπλό» μουσείο του Λούβρου

20:22 5/1/2013 - Πηγή: TNSite

Το κοινό της Θεσσαλονίκης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει πολλές και διαφορετικές όψεις του Μουσείου του Λούβρου, μέσα από τις εκθέσεις που διοργανώνονται και φιλοξενούνται στα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο

Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), με το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», έως τις 27 Ιανουαρίου 2013. Τα 5 Μουσεία φιλοξενούν έργα του μουσείου του Λούβρου από τις συλλογές του, αλλά και νέες παραγωγές για το μουσείο σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη τέχνη. Με τις θεματικές εκθέσεις τους τα μουσεία συστήνουν το διεθνές «πολλαπλό» μουσείο του Λούβρου.

Συγκεκριμένα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ μέσα από ένα σύνολο 82 έργων, υπό το τίτλο «Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί μύθοι: 16ος -19ος αι.» παρουσιάζει τη συνομιλία των Ευρωπαίων καλλιτεχνών από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι και τον 19ο αιώνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους. Στα έργα της έκθεσης διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με την έκθεση του «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός» στοχεύει να ενώσει με το νήμα της αφήγησης το ύψιστο δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τη Φιλοσοφία, με ένα σπουδαίο πνευματικό και φιλοσοφικό ευρωπαϊκό κίνημα, τον Διαφωτισμό και την ελληνική εκδοχή του, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, και ακόμα παραπέρα να προβάλει μηνύματα που συνδέονται με τη σύγχρονη εποχή.

Έργα της Nan Goldin με τον τίτλο «Scopophilia» παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στο πρόγραμμα εκθέσεων που αναπτύσσει εδώ και χρόνια το Μουσείο του Λούβρου και καλεί σύγχρονους δημιουργούς να παρουσιάσουν κάθε φορά μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη ματιά πάνω σε έργα των συλλογών του, ο σημαντικός σκηνοθέτης του θεάτρου Patrice Chéreau, προσκάλεσε την διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα, Nan Goldin, στο Μουσείο του Λούβρου για να δημιουργήσει ένα έργο βασισμένο στα αριστουργήματα της μόνιμης συλλογής του γαλλικού μουσείου.

«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο», έχει ως τίτλο η έκθεση που φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οποία συνδυάζει έργα δυο αναγνωρισμένων σύγχρονων φωτογράφων. Ο επισκέπτης θα δει τη φωτογραφική σειρά Les Yeux du Louvre του Ιταλού φωτογράφου Mimmo Jodice και το «πορτραίτο» του ίδιου του Μουσείου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες των ενοτήτων του Γάλλου φωτογράφου Jean Christophe Ballot.

Keywords
Τυχαία Θέματα