Το Opel Monza Concept βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το μέλλον

16:15 22/11/2013 - Πηγή: TNSite
Με ξεχωριστό στυλ και πρωτοποριακή, αρθρωτή σχεδίαση συστημάτων κίνησης, το Monza Concept ενσαρκώνει την κομψότητα και σύγχρονη απόδοση σε τέσσερις τροχούς, μία φιλοσοφία που μεταφέρει και στο εσωτερικό. Εκεί το νεώτερο πρωτότυπο μοντέλο της Opel εντυπωσιάζει με τις μοναδικές τεχνολογίες προβολής και ευέλικτης συνδεσιμότητας που μπορεί να φαντάζουν εξωπραγματικές για τους οδηγούς του σήμερα, αλλά σύντομα θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Πληροφορίες σε 3D:

Συστήματα προβολής LED συνθέτουν μία οθόνη πολυμέσων

Παίρνοντας θέση πίσω από το τιμόνι, το Monza Concept σας συνεπαίρνει σε έναν εντελώς νέο και μοναδικό κόσμο απεικόνισης και infotainment με την υπερσύγχρονη τεχνολογία προβολής LED.

Δεν υπάρχουν πλέον συμβατικές, ανεξάρτητες οθόνες που προβάλλουν τις διάφορες πληροφορίες. Αντί αυτών, οι οδηγοί έχουν μπροστά τους ένα φαρδύ, ανάγλυφο ταμπλό που εκτείνεται από τη μία πόρτα μέχρι την άλλη, και χρησιμοποιείται σαν επιφάνεια προβολής. Πληροφορίες και διακοσμητικά στοιχεία προβάλλονται στην επιφάνεια που ο οδηγός μπορεί να διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες, τα γούστα ή τη διάθεσή του.

Τα συστήματα προβολής LED δημιουργούν μία συνεχή, προσαρμοζόμενη, πολυλειτουργική οθόνη – παγκόσμια πρεμιέρα σε αυτοκίνητο. Η φιλοσοφία αυτή ήταν ήδη γνωστή από διάφορες διοργανώσεις και οι σχεδιαστές της Opel ήταν οι πρώτοι που επεχείρησαν να την εφαρμόσουν σε επιβατικό αυτοκίνητο. Τα τρισδιάστατα (3D) γραφικά είναι εντυπωσιακά και απεικονίζουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες, από ακριβείς πληροφορίες οχήματος και οδηγού μέχρι σύνδεση στο διαδίκτυο, δυνατότητες επικοινωνίας και διακοσμητικά στοιχεία. Επομένως, το Monza Concept λανσάρει μία πρωτοποριακή σχεδίαση που γοητεύει με την αισθητική και τη λειτουργικότητά της. Τόσο η περιοχή απεικόνισης πληροφοριών όσο και το φόντο μπορούν να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις, ενώ ο έλεγχος των διαφορετικών μενού και οθονών γίνεται μέσω φωνητικών εντολών και των χειριστηρίων στο τιμόνι.

Η απόδοση και η ευκρίνεια ήταν προτεραιότητες στο συγκεκριμένο τομέα: όταν ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την παρουσίαση των πληροφοριών, οι μηχανικοί της Opel επικεντρώθηκαν στον καλύτερο και πλέον εξατομικευμένο τρόπο προβολής των σχετικών στοιχείων. Για λόγους απλούστευσης της πληθώρας δεδομένων, οι πληροφορίες του οχήματος, οι ρυθμίσεις πλοήγησης και smartphone και η συνδεσιμότητα εμφανίζονται μόνον όταν είναι απαραίτητο ή επιθυμητό. Επομένως, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν μεγάλη ποικιλία πληροφοριών χωρίς να κατακλύζονται από κείμενα ή εικόνες. Αυτό καθιστά το Monza Concept πρότυπο των μελλοντικών συστημάτων HMI (Human-Machine-Interface), καθώς ο σχεδιασμός του εσωτερικού του βασίζεται σε ευρήματα τελευταίων ερευνών.

Τρίπτυχο συνδεσιμότητας: ME, US και ALL

Το ίδιο ισχύει και για την πλήρη συνδεσιμότητα ενός smartphone στο Monza Concept. Με ποικίλους τρόπους συνδεσιμότητας που αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικούς κόσμους – ME, US και ALL – οι οδηγοί μπορούν να συγκεντρώνονται αποκλειστικά στην οδηγική εμπειρία, ή να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένεια ή ακόμα και να συνδέονται με ολόκληρη την διαδικτυακή κοινότητα.

Με το ME, το σύστημα infotainment παρέχει μόνο πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την οδήγηση και εστιάζει αποκλειστικά σε δεδομένα που υποστηρίζουν τον οδηγό. Επομένως, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες ή δεδομένα για τον κινητήρα, το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες.

Με το US, οι επιβάτες του Monza Concept μπορούν να επικοινωνούν με επιλεγμένα άτομα, όπως με φίλους και μέλη της οικογένειας: συνδέονται στο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου με τη δική τους συσκευή επικοινωνίας και ανταλλάσσουν πληροφορίες, μουσικές και φωτογραφίες, συνομιλούν και κλείνουν ραντεβού, κλπ. Οι οθόνες προβάλλουν τη σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους.

Το ALL προχωρά πέρα από το US. Επιτρέπει στον οδηγό να συνδέεται με όλο σχεδόν τον εξωτερικό κόσμο. Οι οδηγοί μπορούν για παράδειγμα να μοιράζονται αυθόρμητα την προγραμματισμένη διαδρομή τους online μέσω ταμπλέτας ή smartphone, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν κάποιους άλλους με τον ίδιο προορισμό – λανσάροντας ένα νέο είδος ‘car-sharing’. Επιπλέον, υπάρχουν πολυάριθμες λειτουργίες όπως δυνατότητες για σύγκριση πληροφοριών με άλλους οδηγούς, απεικόνιση εναλλακτικών διαδρομών και πολλά ακόμα.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα