Το 58% των Βούλγαρων στηρίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

05:36 16/7/2013 - Πηγή: TNSite
Το 47% των Βούλγαρων υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και το 35% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τη θητεία της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τακτικής έρευνας που διενεργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο για την Μελέτη της Κοινής Γνώμης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το 58% των Βούλγαρων στηρίζει τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, σύμφωνα

με την έρευνα που διεξήχθη από 3 έως 10 Ιουλίου.

Το 37% των ερωτηθέντων θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης, θέση την οποία στηρίζουν περισσότερο οι νεαρής ηλικίας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πολίτες.

Το 23% των ερωτηθέντων απαντά ότι θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά όχι αμέσως και το 30% απαντά ότι θέλει να παραμείνει η κυβέρνηση, θέση που διατυπώνουν κυρίως ηλικιωμένοι, χαμηλής μόρφωσης πολίτες και κάτοικοι μικρών πόλεων και χωριών.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ είναι ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη αποδοχή (ποσοστό 51%) και ακολουθεί η δήμαρχος της Σόφιας Γιόρντανκα Φαντάκοβα (ποσοστό 49%).

Σύμφωνα με την έρευνα οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και το πολιτικό μοντέλο στη χώρα δεν έχουν δημιουργήσει πολιτικές εναλλακτικές.

Ειδικότερα το 22-23% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζει το πρώην κυβερνητικό κόμμα GERB και το 19-20% το κυβερνών Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP).

Οι αναλυτές εντόπισαν μία μικρή συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του GERB (1-2%) και μία μικρή αύξηση του ποσοστού του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (2-3%).

Αν διεξάγονταν εκλογές στις 10 Ιουλίου την είσοδο στη νέα Βουλή θα εξασφάλιζε το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες με ποσοστό 6-7% και πιθανώς άλλοι τρεις σχηματισμοί, το ακροδεξιό κόμμα Ataka, το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας και το Κίνημα Πολιτών.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα