Τι ξημερώνει για την Κύπρο

11:55 24/3/2013 - Πηγή: TNSite

Με μία καταρχήν απόφαση, σύμφωνα με το Reuters, για κούρεμα των υψηλών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 20% και με θολό τοπίο όσον αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για πλήρη αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου,

ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε στις 07.30 την Κυριακή για τις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα είχε διαγραφεί η πιθανότητα να μη συμπεριληφθούν στο κούρεμα τα ασφαλιστικά ταμεία - προοπτική με την οποία συμφωνεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό τον όρο ότι η διαφορά που προκύπτει θα έπρεπε να καλυφθεί με ακόμη μεγαλύτερο κούρεμα των καταθέσεων.

Παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης με θετικές απόψεις για τη διάσωση της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του θα αντιμετωπίσουν θύελλα στο Eurogroup ωσότου καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση.

Τη Δευτέρα το απόγευμα λήγει και το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στο παρά πέντε επί της κυπριακής Κυβέρνησης.

Με συνεχείς συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ειδική σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που διεκόπη, συνεχίστηκε το Σάββατο ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, υπό τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ, που είναι τα δύο κλειδιά σε αυτήν την υπόθεση.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να συνταχθεί με τις θέσεις που θα εκφράσουν οι διάφοροι παράγοντες στο Eurogroup - κίνηση η οποία «διευκολύνει» την κατάληξη σε συμφωνία. Άλλωστε, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες τόσο με τον Μανουέλ Μπαρόζο όσο και με την Κριστίν Λαγκάνρτ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τι γίνεται με το «κούρεμα»

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά, τονίζει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπο, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας του Eurogroup, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε χθες βράδυ συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης.

Η μαραθώνια συνεδρίαση με τους αρχηγούς των κομμάτων ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, η οποία εκδόθηκε τις πρωινές ώρες, όπως αναφέρει το sigmalive.com, στη διάρκεια της συνεδρίας οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν και ενημέρωσης από την αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο.

Το βράδυ του Σαββάτου, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο της Κύπρου, ότι επετεύχθη συμφωνία με την τρόικα, η οποία προβλέπει:

- κούρεμα 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου
- τέλος 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις υπόλοιπες τράπεζες
- εξαίρεση των ταμείων πρόνοιας από το πακέτο διάσωσης.

Η πληροφορία ωστόσο δεν επαληθεύτηκε. Στη συνέχεια, φάνηκε να παρουσιάζεται εμπλοκή λόγω της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δεν είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας με την τρόικα» δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς. Το ίδιο πρόσωπο απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, πάντως, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων -με την οποία διαφώνησε η Γερμανία- δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου (άνω των 100.000 ευρώ και έως 25%) και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα ταμεία πρόνοιας.

Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των εν λόγω ταμείων, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο «Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης». Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται στο ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους στο να ενταχθούν σε αυτό τα ταμεία πρόνοιας.

Διαδηλώσεις και οργή

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν χθες το απόγευμα έξω από την κυπριακή Βουλή, καθώς ο δρόμος μπροστά από το κτίριο είχε αποκοπεί με οδοφράγματα, καθώς αναμενόταν να φτάσει εκεί η πορεία των τραπεζικών υπαλλήλων-μελών της ΕΤΥΚ.

Μιλώντας στο πλήθος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι στις τράπεζες έκαναν στάση, ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής είπε ότι γίνεται μεγάλη και σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ΥΠΟΙΚ και αυτό που ζητούν είναι να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο.
«Η λαοθάλασσα που έχετε δημιουργήσει στέλνει το μήνυμα εντός Κύπρου, αλλά κυρίως εκτός, ότι θα αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια» ανέφερε ο κ. Χατζηκωστής. «Θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα οι αρμόδιοι και κυρίως οι εργαζόμενοι ότι, όσο αγωνιζόμαστε για τα δίκαιά μας ενωμένοι, θα νικήσουμε».
Να σημειωθεί ότι οι συγκεντρωμένοι απαιτούσαν και πάλι παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, φωνάζοντας συνθήματα με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του.

zougla

Keywords
κυπρος, διεθνές νομισματικό ταμείο, νίκος αναστασιάδης, εν λόγω, reuters, κουρεμα, ΔΝΤ, αναδιαρθρωση, τραπεζες, βρυξέλλες, βουλη, τροικα, ΕΚΤ, sigmalive, προβάλλει, ρικ, διαδηλωσεις, zougla, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, λιστα λαγκαρντ, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, αλλαγη ωρας 2013, παρα πεντε, στο παρα πεντε, γερμανια, θεμα, κυπρου, ρικ, υπουργειο οικονομικων, χθες βραδυ, ωρα, reuters, sigmalive, ανθρωπινα δικαιωματα, ασφαλιστικα ταμεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινεται, γινονται, δευτερα, δηλωση, διεθνές νομισματικό ταμείο, δρομος, εγινε, ευρω, ειπε, εν λόγω, εξι, επρεπε, ιδιο, υποθεση, θυελλα, θολο, κυβερνηση, κινηση, κτιριο, λευκωσια, προβάλλει, σαββατο, συνεχεια, συγκεντρωση, συνθηματα, χρηστος, ωρες, δικαιωματα, εθνικο, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, πακετο, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα