«Ταξιδιών χαράγματα» στην Gallery7

18:36 7/10/2013 - Πηγή: TNSite
«Ταξιδιών χαράγματα» είναι ο τίτλος της δεύτερης ατομικής έκθεσης που παρουσιάζει η Αννή Ζαβιτσάνου στην Gallery 7, Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου.

Τα εγκαίνια είναι την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 7.30-10.30 μ.μ. Θα εκτεθούν κυρίως χαρακτικά έργα με πηγή έμπνευσής τους τα ταξίδια που πραγματοποιεί συστηματικά η καλλιτέχνις σε όλο τον κόσμο.

Ο Μιχάλης Αρφαράς, Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, λέει για την Αννή Ζαβιτσάνου:

«Η Αννή Ζαβιτσάνου δεν κάνει τουρισμό με την γνωστή έννοια του όρου αλλά καλά οργανωμένα ταξίδια με σκοπό την πολιτισμική διερεύνηση και αισθητική μελέτη

κοινοτήτων ανθρώπων που φέρουν ακόμη αναλλοίωτη την πολιτιστική τους κληρονομιά και τέχνη. Γι' αυτό τα χαρακτικά της δεν διαθέτουν φολκλορικά στοιχεία αλλά είναι αισθητικές προσεγγίσεις σε εξωευρωπαϊκές αξίες και εικόνες.

Εκτός από την αισθητική ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τις συνθέσεις των έργων της, αυτά εμπεριέχουν ένα ισχυρό μήνυμα: ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι ισότιμοι όπως και οι άνθρωποι που ζουν σ'αυτούς. Η Αννή Ζαβιτσάνου θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη της ήδη υπάρχουσας πολιτισμικής πολυμορφίας και της διατήρησής της. Η ομορφιά των χαρακτήρων της το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο».

Τι είναι για την Αννή Ζαβιτσάνου το ταξίδι και η χαρακτική

Ταξίδι. Η αγάπη για το ταξίδι εισβάλλει στο μυαλό και το σώμα με ένα τρόπο ύπουλο. Μια εικόνα, ένα βλέμμα, ένα άρωμα, εγκαθίστανται στην ψυχή και δεν την αφήνουν να ησυχάσει. Κάθε καινούριος προορισμός μετατρέπεται σε βασανιστική σειρήνα που τελικά με παρασέρνει και με μαγεύει. Το εργαστήριό μου με περιμένει πάντα να γυρίσω σαν μια γλυκιά, μητρική σχεδόν αγκαλιά. Εκεί, περιτριγυρισμένη από όλα όσα έχω ανάγκη, ασκώ την τέχνη μου. Ξεκουράζω και αποφορτίζω την ψυχή μου.

Χαρακτική. Με εκφράζει η λέξη. Ό,τι χαράζεται δύσκολα σβήνεται, μένει εκεί σχεδόν για πάντα. Εμείς οι θνητοί γοητευόμαστε απ’ό,τι έχει διάρκεια στο χρόνο. Χαράζω ό,τι με έχει χαράξει. Τα εργαλεία μου είναι πολλά: Μέταλλα, οξέα, ξύλα, πλέξιγκλας, πούντες, γούζες, κοπίδια, μελάνια, σπάτουλες, χαρτιά, πρέσες. Μια αλχημεία μαγική, μια κουζίνα που λειτουργεί εργασιοθεραπευτικά και με οδηγεί στη χαρά της δημιουργίας. Τα έργα μου ξεκινούν από τα ταξίδια μου και κάθε φορά τα βλέπω με ταξιδεύουν πάλι. Ελπίζω το ίδιο να συμβαίνει και σε όποιον άλλο τα αντικρίζει.

Δείτε παρακάτω τον κατάλογο της έκθεσης «Ταξιδιών χαράγματα» της Αννής Ζαβιτσάνου:

http://www.newsbeast.gr/files/1/2013/10/04/part1.pdfhttp://www.newsbeast.gr/files/1/2013/10/04/part2.pdfΗ Αννή Ζαβιτσάνου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1979-1984) με δασκάλους, τον Δημήτρη Μυταρά και τον Παναγιώτη Τέτση.

Το 2011 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο εργαστήριο της Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Μιχάλη Αρφαρά και στο ψηφιδωτό με την Δάφνη Αγγελίδου.

Εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει η Αννή Ζαβιτσάνου:

Ατομικές- 2008 στην Γκαλερί 7

Ομαδικές:- Πολιτιστικός Σύλλογος ΘΕΟΓΝΙΣ Μέγαρα 2008- 100 χρόνια Νεοελληνικής Χαρακτικής (1909-2009)Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών- Σπίτι της Κύπρου 2009- Γκαλερί της Έρσης 2010- Γκαλερί Τεχνοχώρος, Οκτώβριος 2010- Έκθεση Χαρακτικής του Α' εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών ΤεχνώνΑίθουσα Τέχνης Γαία, Πειραιάς, Οκτώβριος 2010

Συμμετοχή σε διαγωνισμούς:- 7η Τριεννάλε Χαρακτικής στο Chamalieres της Γαλλίας 2006- 2η Τριεννάλε EX LIBRIS στη Λευκάδα 2008

Περισσότερες πληροφορίες για την Αννή Ζαβιτσάνου, μπορείτε να δείτε εδώ και για επικοινωνία μαζί της να στείλετε εδώ

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα