Ταλιμπάν απήγαγαν γυναίκα βουλευτή

01:13 15/8/2013 - Πηγή: TNSite
Ταλιμπάν απήγαγαν μια Αφγανή βουλευτίνα και ζητούν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή της την αποφυλάκιση τεσσάρων συντρόφων τους, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές της χώρας.

Η Φαρίμπα Αχμάντι Κακάρ απήχθη το περασμένο Σάββατο μαζί με τα τρία παιδιά και τον οδηγό της σε ένα σταθμό ελέγχου στο Γάζνι, στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με την πόλη Κανταχάρ, στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν.

Την Δευτέρα οι δυνάμεις ασφαλείας σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν κατάφεραν να απελευθερώσουν τα παιδιά της Κακάρ, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, καθώς και τον οδηγό

της. Η ίδια όμως παραμένει αιχμάλωτη, πιθανότατα σε κάποιο άλλο μέρος. «Οι αρχηγοί των φυλών της περιοχής είναι σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για την απελευθέρωσή της», δήλωσε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας του Γάζνι, Μοχάμαντ Άλι Αχμάντι, χωρίς να διευκρινίσει την ταυτότητα των δραστών.

Ωστόσο ο Χάτζι Ζαμάν, ένας από τους τοπικούς ηγέτες που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι οι απαγωγείς είναι Ταλιμπάν. «Πρόκειται για ντόπιους Ταλιμπάν, θέλουν χρήματα και την αποφυλάκιση τεσσάρων συντρόφων τους από τις αφγανικές φυλακές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μόσα Χαν Ακμπαρζάντα χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την απαγωγή γυναικών. Οι Ταλιμπάν «δεν είχαν κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν», υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ από την πλευρά του είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την υπόθεση.

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση, η διεθνής ένωση των κοινοβουλίων που εδρεύει στην Ελβετία, κάλεσε τις αφγανικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν την απελευθέρωση της Κακάρ. «Η επιθετική στοχοποίηση γυναικών οι οποίες διαδραματίζουν ρόλο πρωτοπόρων στο Αφγανιστάν, μεταξύ αυτών και βουλευτίνες, είναι απολύτως απαράδεκτη», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν, ιδίως στις επαρχίες όπου δρουν οι αντάρτες, έχουν δολοφονηθεί πολλές γυναίκες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ή των τοπικών αρχών. Την περασμένη εβδομάδα η γερουσιαστίνα Ρου Γκιουλ τραυματίστηκε ενώ η κόρη και ο σωματοφύλακάς της σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Γάζνι. Στις αρχές του καλοκαιριού ένοπλοι σκότωσαν την υπολοχαγό Ισλάμ Μπίμπι, μία από τις γνωστότερες αξιωματικούς της αστυνομίας στο Αφγανιστάν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα