Τα "καλά" της απελευθέρωσης: Λουκέτο στο 60% των νταλικέρηδων!

12:11 30/11/2012 - Πηγή: TNSite

Μόλις στο 40% έχει ανέλθει το ενεργό κομμάτι των επαγγελματιών της ελληνικής αγοράς οδικών μεταφορών, καθώς η κρίση έχει αφήσει ακινητοποιημένα χιλιάδες φορτηγά.

Αυτό υποστηρίζει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο metaforespress.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης, ο οποίος επικρίνει τη Πολιτεία για την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και «μεταφορικής πολιτικής», βλέποντας γειτονικές χώρες πως προασπίζουν τα συμφέροντα των οδικών μεταφορέων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ

κατακεραυνώνει τις εγχώριες ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς τα ακριβά ναύλα (20-40% ακριβότερα στα δρομολόγια της Ιταλίας) επιβαρύνουν περαιτέρω το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς.

Συνέντευξη στη Βάσω Βεγιάζη

-Τελικά λειτούργησε η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς μεταφορών; Ποια είναι η κατάσταση της αγοράς;

-Εκ του αποτελέσματος θα λέγαμε ότι το «άνοιγμα» της αγοράς λειτούργησε αρνητικά. Η ύφεση, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στον μεταφορέα νωρίτερα, σε σχέση με οποιονδήποτε εργαζόμενο σε άλλο κλάδο, έδειξε την αδυναμία ελέγχου του μεταφορικού έργου από πλευράς πολιτείας.

Λίγοι είναι οι εναπομείναντες ενεργοί μεταφορείς, αναφέρομαι σε ένα ποσοστό της τάξης του 40% που έχουν ακόμα μεταφορικό έργο. Το υπόλοιπο ποσοστό της τάξεως του 20% - 30% αυτοκινητιστών έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους, μεγάλο ποσοστό αυτοκινητιστών (περίπου 20%-30%) υπολειτουργεί και το υπόλοιπο 20% λειτουργεί με κόμιστρο πολύ μικρότερης αποδοτικότητας από αυτά που λειτουργούσε. Αυτή είναι η κατάσταση στην ελληνική μεταφορά.

Θα μπορούσε η μεταφορά στην Ελλάδα να βελτιωθεί, έστω και υπό το καθεστώς αυτό της ύφεσης, μόνο στην περίπτωση που η Πολιτεία προχωρούσε στη λήψη μέτρων προστασίας του μεταφορικού έργου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η εξάλειψη της ασυδοσίας και η ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών, θα βοηθήσουν στην προστασία του μεταφορέα και στο απώτερο κέρδος της αγοράς. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Βουλγαρία, η οποία έχει εφαρμόσει ήδη το σύστημα ελέγχου για την προστασία των μεταφορέων της και μόνο.

Η μεταφορά στην Ελλάδα λειτουργεί, αλλά υπό ανορθόδοξους όρους λειτουργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εισροή αφορολόγητων καυσίμων από «Τρίτες Χώρες», όπως η Τουρκία, στην ελληνική οικονομία, η οποία χάνει τεράστια έσοδα. Στη διαδρομή Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Αθήνα, η διαφορά, μόνο στο καύσιμο, στο ίδιο αυτοκίνητο μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Τούρκου αυτοκινητιστή είναι ακριβώς 1.170 ευρώ λιγότερο στον Τούρκο αυτοκινητιστή, λόγω του ότι είναι αφορολόγητο.

Είναι γεγονός ότι η κρίση δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι η ελληνική απελευθέρωση των μεταφορών έμεινε μόνο στα χαρτιά. Πρωτίστως, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στην Ελλάδα και δευτερευόντως, ο αθέμιτος ανταγωνισμός πάει τον κλάδο πίσω.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν η Πολιτεία πριν προχωρήσει σ’ αυτή την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση, οργάνωνε τον μεμονωμένο Έλληνα αυτοκινη

Keywords
Τυχαία Θέματα