Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

14:36 9/12/2013 - Πηγή: TNSite

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνει το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, που συνήλθε στο Προεδρικό, για την πορεία των διαβουλεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ως προς τη διαμόρφωση της κοινής διακήρυξης, η οποία θα σηματοδοτήσει και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται εν μέσω πληροφοριών ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία επί του κοινού

ανακοινωθέντος, αλλά και άλλων πληροφοριών ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Έρογλου φαίνεται να εμμένει σε απαράδεκτες θέσεις για την κυριαρχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, έχει δηλώσει στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ότι η κοινή διακήρυξη έχει σχεδόν συμφωνηθεί, εκφράζοντας την προσδοκία ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσει η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αφού προηγηθεί ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε επίσης ότι θα ακολουθήσουν, δύο εβδομάδες μετά, οι επισκέψεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου συνομιλητή, Οσμάν Ερτούγ στην Αθήνα.

Ωστόσο, τουρκοκυπριακές πηγές ανέφεραν ότι στις προσπάθειες για κοινό ανακοινωθέν παραμένει το θέμα της μίας κυριαρχίας, την οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν αποδέχεται.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, ενδεχομένως, η Άγκυρα κινηθεί προς τον Ντερβίς Έρογλου και να τον πείσει να αλλάξει στάση, προτού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου μεταβεί στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, το ερχόμενο Σάββατο.

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα