Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην αστυνομία

20:29 23/1/2014 - Πηγή: TNSite
Ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα που συνδέονται με την κυβέρνηση, συνεχίστηκαν σήμερα οι εκκαθαρίσεις στην αστυνομία με τις απολύσεις ή τις μεταθέσεις περισσότερων από 160 αστυνομικών στην πόλη της Προύσας (βορειοδυτική Τουρκία) όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Αυτό συνέβη την επομένη άλλων εκκαθαρίσεων με στόχο περίπου 600 αστυνομικούς στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και σχεδόν εκατό υψηλόβαθμους δικαστικούς, δικαστές και εισαγγελείς, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει ο τουρκικός Τύπος, σχεδόν

2.500 αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έπειτα από μια αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες ή έθεσε υπό κράτηση πολλές δεκάδες προσωπικότητες προσκείμενες στην εξουσία και ύποπτες για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων.

Η επιχείρηση αυτή προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών και ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο Ερντογάν δεν παύει έκτοτε να κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του της ισχυρής αδελφότητας του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έχουν διεισδύσει στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη και ότι χειραγωγούν αυτές τις έρευνες στο πλαίσιο μιας «συνωμοσίας» που έχει στόχο να προκαλέσει την πτώση του, την ώρα που δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το Μάρτιο και οι προεδρικές τον Αύγουστο.

Για να ανακτήσει τον έλεγχο της δικαιοσύνης, η κυβέρνηση κατέθεσε επίσης στο κοινοβούλιο μια πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που εξετάζεται τώρα από την ολομέλεια και πρόκειται κατ' αρχήν να ψηφισθεί αύριο, Παρασκευή.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα