Συνάντηση Ερντογάν με τους επικεφαλής των διαδηλώσεων

23:56 10/6/2013 - Πηγή: TNSite

"Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και αυτός συμφώνησε να τους κάνει δεκτούς", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς πριν από λίγο, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος του Ερντογάν παραμένει να δοθεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιουνίου προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και να σταματήσουν οι ταραχές.

Σύμφωνα με τον Αρίντς, "στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα

συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος".

Ο εκπρόσωπος είπε πως ο Ερντογάν την Τετάρτη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία, δίχως όμως να διευκρινίσει από ποιους θα αποτελείται η αντιπροσωπεία αυτή.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των διαδηλωτών, τόνισε ότι "είπαμε πως θα δεχθούμε τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και είπαμε ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε τα πολιτικά αιτήματα. Ούτε τα περί απομάκρυνσης των υπευθύνων και απελευθέρωσης όσων έχουν προσαχθεί".

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα περί συνωμοσίας που συνδέεται με το εξωτερικό, όπως έχουν υποστηρίξει κυβερνητικά στελέχη, ο Αρίντς απάντησε «ναι, υπάρχουν», αλλά δεν έκανε διευκρινίσεις. Τόνισε ότι "συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες» και ότι «οι δημοσιογράφοι μπορεί και να μην ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών".

Το ερώτημα που δημιουργείται από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις δηλώσεις του Αρίντς είναι αν η δήλωση περί λήψης των νόμιμων μέτρων και η πρόβλεψη ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχουν γίνει τα σχετικά βήματα, σηματοδοτεί την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Οι κινητοποιήσεις της συγκεκριμένης ομάδας διαδηλωτών, η οποία αντιτίθεται στην αναμόρφωση της πλατείας Ταξίμ στην οποία θέλει να προχωρήσει η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσαν το έναυσμα, την περασμένη Παρασκευή, για να αρχίσουν οι πλέον δυναμικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στη χώρα από το 2002, οπότε και ο Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για "εξάντληση της υπομονής".

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από την Κωνσταντινούπολη που έκανε την Κυριακή, τον γύρο του κόσμου. Διαδηλωτές εν μέσω καταιγισμού δακρυγόνων τραγουδούσαν ρυθμικά "δακρυγόνα ολέ" (Tear Gas Ole):

"Πυρά" της Αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν

"Έκκληση" προς τον Τούρκο πρωθυπουργό απηύθυνε εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κ. Κιλιτσντάρογλου.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκλιμακώσει την πολιτική ένταση.

Ο Ερντογάν "προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με την καλλιέργεια της έντασης και απλώνει τη φωτιά σε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα", διαμήνυσε παράλληλα, ο Κ. Κιλιτσντάρογλου.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται για δωδέκατη μέρα

Κάθε βράδυ από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο κέντρο της συνοικίας Γκαζί.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν πρακτική παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στην πλατεία Ταξίμ: μπλοκάρουν την είσοδο στην περιοχή με οδοφράγματα και συγκρούονται με αστυνομικούς για να παρεμποδίσουν παρέμβαση στη διαμαρτυρία.

Η αστυνομία απαντά με ρίψη νερού και χρήση δακρυγόνων.

Ο Βελί Γκιλσόι, επικεφαλής του Γκαζί Τσεμεβί (οίκου λατρείας των αλεβιτών) δηλώνει ότι οι κάτοικοι της συνοικίας αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην απόφαση να ονομαστεί η τρίτη γέφυρα της Κωνσταντινούπολης Γιαβούζ Σουλτάν Σουλεϊμάν, από το όνομα ενός αυτοκράτορα γνωστού για τις σφαγές αλεβιτών.

Το 1995 μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Γκαζί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άτομα στη διάρκεια τεσσάρων ημερών, 17 από αυτούς από αστυνομικά πυρά.

Στο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες χιλιάδες πλημμύρισαν την Κυριακή την κεντρική πλατεία Ταξίμ, από όπου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε βία ενάντια σε μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων κατασκευής εμπορικού κέντρου σε ένα πάρκο.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έχουν στρατοπεδεύσει σε σκηνές, ελέγχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος γύρω από την πλατεία, με τους δρόμους προσέγγισης να είναι κλειστοί.

Η αστυνομία έχει αποσυρθεί εντελώς από την περιοχή, αλλά τα αστυνομικά οχήματα με την δυνατότητα ρίψης νερού διατηρούνται εκεί μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα