«Στοχεύει στην τελική επίλυση του Κυπριακού»

18:22 22/11/2013 - Πηγή: TNSite
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πως η πρωτοβουλία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, να συναντηθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, «δείχνει ότι στοχεύει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τελική επίλυση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε, δε, ότι επιμένει να υπάρξει κοινή διακήρυξη, η οποία θα οριοθετήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα αποτελεί τη βάση τους.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε

ότι ο κ. Αναστασιάδης ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, βλέποντας τη δυστοκία για την κοινή διακήρυξη και τη διαμόρφωση του πλαισίου λύσης για ουσιαστικές συνομιλίες και συμπλήρωσε ότι «προσέρχεται στη συνάντηση με καλή θέληση για να αποδείξει την πολιτική του βούληση, την οποία κάποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς και να πει τα πράγματα με το όνομά τους».

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ο Κύπριος Πρόεδρος θα επισημάνει στον κ. Έρογλου ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η λύση του Κυπριακού και όχι τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών και αλληλοκατηγοριών.

Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη να καλέσει τον κ. Έρογλου σε άτυπη συνάντηση και χαρακτηρίζει την αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους του κ. Έρογλου «θετικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση».

Το κόμμα, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την ελπίδα η συνάντηση να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε κοινή διακήρυξη για την αρχή μίας καινούργιας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ θα κρίνει την άτυπη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Έρογλου από το αποτέλεσμα. Ο γγ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, όταν ρωτήθηκε εάν ανησυχεί ότι στη συνάντηση της Δευτέρας, ενδεχομένως, να παραμεριστεί το κοινό ανακοινωθέν, απάντησε ότι από την ενημέρωση, της οποίας έτυχε χθες το κόμμα, «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».

Επίσης, τόνισε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ, ότι το κοινό ανακοινωθέν πρέπει να διασφαλίζει κάποιες αρχές και συγκεκριμένα τη μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την επικείμενη συνάντηση. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η συνάντηση αξιολογείται ως μία θετική εξέλιξη σε σχέση με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, γίνεται αναφορά σε συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει και προστίθεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέμενε για πολύ καιρό την επανέναρξή τους.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα