Στο ψυγείο το νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία

18:50 10/5/2013 - Πηγή: TNSite

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ενημερώθηκε από το Μαξίμου ότι οι προβλέψεις του χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, την οποία θα αναλάβουν να κάνουν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε εξαγγείλει ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση ως σήμερα, Παρασκευή.

Όπως μετέδωσε την Παρασκευή το Mega, έντονες πιέσεις υπήρξαν προς το Μαξίμου αναφορικά με το θέμα των

αναγνωρισμένων από το ελληνικό Κοινοβούλιο γενοκτονιών, ενώ για απόπειρα ποινικοποίησης του κομμουνισμού μέσω του νομοσχεδίου είχε κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ για όσους υποκινούν ή διεγείρουν σε ρατσιστική βία ή αρνούνται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή τις γενοκτονίες.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει αντίστοιχες ποινές για τον αρχηγό ή τους βουλευτές κόμματος που μπορεί να κάνουν ρατσιστικές ή φιλοναζιστικές αναφορές από το βήμα της Βουλής.

Η Χρυσή Αυγή, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η κυβέρνηση τροποποιεί το νομοσχέδιο "με σκοπό την αποκλειστική στοχοποίηση της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο όσους αμφισβητούν τις γενοκτονίες Ελλήνων από τους Τούρκους και τον Στάλιν (Ρεπούση-ΚΚΕ)".

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απόσυρση του ν/σ για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας

"Ποιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει υποχωρήσεις;"

"Σήμερα η κυβέρνηση διέψευσε με εκκωφαντικό τρόπο τους κακόβουλους που την κατηγορούν ότι είναι τελείως ανελαστική και δεν αποδέχεται κανένα αίτημα", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Τελικά οι κυβερνώντες άκουσαν με ευαισθησία την κραυγή αγωνίας της Χρυσής Αυγής και απέσυραν το νομοσχέδιο για την πάταξη της ρατσιστικής βίας.

ΥΓ. Τα κροκοδείλια δάκρυα από τους θιασώτες της δημιουργίας συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) περισσεύουν αφού υποστηρίζουν τη ΝΔ που συναγελάζεται ανοιχτά με τη Χρυσή Αυγή και επιβάλλει στην κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου", καταλήγει.

Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Την έντονη αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απόφαση να μπει "στο ψυγείο", τουλάχιστον προς το παρόν, το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας.

"Να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο" ζητεί η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι το νομοθέτημα πρέπει να στηρίζεται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το Κίνημα.

Ελλάδα πρέπει να βρεθεί επιτέλους στην πρωτοπορία των χωρών της Ευρώπης και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε. στα θέματα αυτά", υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

"Καμία συντηρητική μειοψηφία δεν πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει πάντως να τεθεί υπόψη του το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου.

Πυρά της ΔΗΜΑΡ κατά του ΣΥΡΙΖΑ

"Την ώρα που οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με πρωτοστατούσα τη ΔΗΜΑΡ προωθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επειδή θεωρούν ότι τους αφορά-και δικαίως-, την ίδια ώρα ο κοντόφθαλμος αριστερισμός του ΣΥΡΙΖΑ τον ωθεί να επιχαίρει για τις πληροφορίες περί απόσυρσης του. Διαφορετικά τύμπανα βαράνε με τον ίδιο ήχο", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας τη στάση τόσο της Χρυσής Αυγής όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

"Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας είναι υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατή", τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα