Στα δικαστήρια ο ελληνοτουρκικός γιαουρτοπόλεμος

20:11 24/11/2012 - Πηγή: TNSite
Κλιμακώνεται ο ελληνοτουρκικός «γιαουρτοπόλεμος» ανάμεσα στη ΦΑΓΕ και την εταιρεία τουρκικών συμφερόντων Chobani, με αφορμή τη χρήση της ένδειξης «ελληνικό γιαούρτι» από τη δεύτερη. Η πρώτη κερδισμένη μάχη είχε ελληνικό χρώμα, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΦΑΓΕ, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ιστορική ελληνική γαλακτοβιομηχανία προκειμένου να αποσυρθούν
προσωρινά από τα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ όλες οι συσκευασίες που φέρουν τη συγκεκριμένη ένδειξη. Η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί στα δικαστήρια της Βρετανίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αν και η πολύχρονη κόντρα των δύο εταιρειών δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.

Η ελληνοτουρκική διαμάχη ανάμεσα στη ΦΑΓΕ και την εταιρεία τουρκικών συμφερόντων του επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια, η οποία έχει έδρα στις ΗΠΑ, ξεκίνησε όταν η δεύτερη άρχισε να κυκλοφορεί στη βρετανική αγορά γιαούρτια με την αναγραφή «ελληνικό γιαούρτι» στη συσκευασία της. Η προσφιλής τακτική που ακολουθείται από τις -πολλές- μη ελληνικές εταιρείες που παράγουν το παγκόσμια δημοφιλές ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό είναι να αναγράφεται στη συσκευασία η ένδειξη «γιαούρτι ελληνικού τύπου» (Greek style yogurt). Η Chobani ωστόσο υιοθέτησε αυθαίρετα την αναγραφή «ελληνικό γιαούρτι» και μάλιστα σε προϊόντα της που κυκλοφορούν στη Βρετανία, χώρα που ανήκει στην Ε.Ε., η οποία προστατεύει με αυστηρούς κανονισμούς τα τοπικά προϊόντα.

Η αντίδραση της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, η οποία έχει εστιάσει την προσοχή της στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική βρετανική αγορά, ήταν άμεση και μετά και την απροθυμία της «αντίπαλης» εταιρείας να αποσύρει την ένδειξη από το προϊόν προχώρησε σε ένδικα μέσα καταθέτοντας μήνυση, η οποία θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο. Οι υπεύθυνοι της ΦΑΓΕ αρνούνται να κάνουν δηλώσεις για το θέμα και παραπέμπουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα, στην οποία τονίζεται ότι ελληνικό γιαούρτι μπορεί να χαρακτηρίζεται μόνο αυτό που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα, που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδας αλλά έχουν τα χαρακτηριστικά του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «γιαούρτια ελληνικού τύπου». Αντίθετη γνώμη έχει η Chobani, η οποία υποστηρίζει ότι ο όρος παραπέμπει σε στιλ και όχι σε τόπο παρασκευής.
Στην πραγματικότητα η άτυπη κόντρα των δύο εταιρειών έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, καθώς κονταροχτυπιούνται στην αγορά των ΗΠΑ, όπου η Chobani έχει τα ηνία.


Ποιος είναι ο Τούρκος «τσομπάνης» που τα έβαλε με τη ΦΑΓΕ

Ο επιχειρηματίας Χαμντί Ουλουκάγια, ο οποίος βρίσκεται στον «θρόνο» της εταιρείας Chobani, γεννήθηκε το 1971 στην ανατολική Τουρκία, όπου η οικογένειά του λειτουργεί ένα βουστάσιο. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας, μετακόμισε στις ΗΠΑ και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Αλμπανι. Το 2005 καθιέρωσε την εταιρεία Chobani και δύο χρόνια αργότερα άρχισε να παράγει… ελληνικό γιαούρτι. Ακολούθησε ένα νέο εργοστάσιο, αξίας 100.000.000 δολαρίων, σ

Keywords
Τυχαία Θέματα