Σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης του καιρού μας έρχονται στη Στέγη

16:02 26/9/2013 - Πηγή: TNSite

Πλήθος παραγωγών, με επίκεντρο σταθερά την σύγχρονη ελληνική δημιουργία, τον αστικό ιστό, την εξωστρέφεια, αλλά και τα μεγάλα διεθνή ονόματα από κάθε χώρο, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για το 2013-14 και υπόσχεται να γίνει ένα «ανοιχτό σπιτικό» για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.

Για μια ακόμα χρονιά, το πλούσιο πρόγραμμα της Στέγης, που παρουσιάστηκε από τους ανθρώπους της σε μια ευφάνταστη εκδήλωση το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει θέατρο,

χορό, μουσική, εικαστικά, φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα και για πρώτη φορά παραγωγές εκτός του κτιρίου της λεωφόρου Συγγρού.

Ο αθηναϊκός αστικός χώρος είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος οργανισμός με πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές με τις μητροπόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου. Οι σημαντικές παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια σε διάφορα σημεία της πόλης μας, προκαλούν αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά δημιουργούν και εύλογα ερωτήματα στους πολίτες της. Στη φετινή σεζόν θα δοθεί έμφαση στη σύγχρονη Αθήνα, μέσα από σειρά συζητήσεων με κεντρικό τίτλο «Re-thinkAthens». Ακόμα, με αφορμή το Έτος Καβάφη και την απόκτηση του αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση, η Στέγη θα διοργανώσει και θα φιλοξενήσει διαλέξεις και εκδηλώσεις για το έργο του και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη εποχή.

Αναφορικά με τα εικαστικά, η σεζόν ξεκινά με τον διεθνώς αναγνωρισμένο και απόλυτα ανθρωποκεντρικό Γάλλο καλλιτέχνη Κριστιάν Μπολτάνσκι, ο οποίος δημιουργεί αποκλειστικά για τη Στέγη ένα νέο συμμετοχικό έργο, με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων (8/10-12/1/2014, σε επιμέλεια Μαριλένας Καρρά). Για τρίτη χρονιά, η Στέγη θα πραγματοποιήσει μες το φθινόπωρο τους Εικαστικούς της Διαλόγους σε ένα καταπράσινο περιβάλλον (πιθανότατα στον Εθνικό Κήπο). Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση και τα 80 από το θάνατο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, θα παρουσιαστούν 10 έργα ελλήνων και ξένων εικαστικών εμπνευσμένα από τα ποιήματά του, με τη χρήση νέων τεχνολογιών (βίντεο-προβολές, ηλεκτρονικές εικόνες και φωτογραφίες, animationκ.ά).

Τέλος, μέσα στο 2014 θα εγκαινιαστεί και μια έκθεση με δημιουργίες graffiti και street art καλλιτεχνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα