Σε ΗΠΑ-Γαλλία θα βασιστεί ενδεχόμενη επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού

19:36 30/8/2013 - Πηγή: TNSite
Μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση στη Συρία, η επέμβαση αυτή, εφόσον τελικώς αποφασιστεί, αναμένεται ότι θα στηριχθεί κυρίως στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι Βρετανοί, μαζί με τους Γάλλους, επρόκειτο να είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών, συμμετέχοντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις που διαθέτουν στην περιοχή: ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο, δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο με δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ καθώς και τη βάση τους στην Κύπρο.

Τις

τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ενισχύουν αδιάκοπα τις δυνάμεις τους κοντά στις συριακές ακτές. Έχουν αναπτύξει στην περιοχή πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ, ικανούς για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των στρατηγικής σημασίας υποδομών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ή για να πλήξουν στρατιωτικές αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά.

Το USS Stout βρίσκεται καθ' οδόν προκειμένου να ενωθεί στον αμερικανικό στόλο στην περιοχή που αποτελείται από τα αντιτορπιλικά Mahan, Ramage, Barry και Gravely, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει πόσους πυραύλους Τόμαχοκ διαθέτει το καθένα από τα πλοία αυτά, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στους 40.

Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δύο αεροπορικές βάσεις που διαθέτει στην Τουρκία, στη Σμύρνη και στο Ιντσιρλίκ.

Επιπροσθέτως, πολλά σκάφη του 26ου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ τα αεροπλανοφόρα Truman και Nimitz πλέουν στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό.

Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Γαλλία, έχει στη Μεσόγειο ελικοπτεροφόρες φρεγάτες ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο λιμάνι της Τουλόν. Το Παρίσι έχει επίσης πολεμικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί (επτά Mirage 2000) και στο Άμπου Ντάμπι (έξι Rafale).

Η Τουρκία, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρητικά θα ήταν δυνατόν να διαθέσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της, δηλαδή 510.000 άνδρες και 354 μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως αμερικανικά F-16. Στα σύνορά της με τη Συρία έχουν αναπτυχθεί αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot που παρείχαν οι αμερικανικές, οι γερμανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσουν το τουρκικό έδαφος από συριακούς πυραύλους.

Η συμμετοχή των χωρών του Κόλπου εκτιμάται ότι θα είναι απολύτως περιορισμένη: θα παράσχουν μόνο πολιτική υποστήριξη και όχι υλική αν και θα επιτρέψουν τη χρήση των αμερικανικών και γαλλικών βάσεων για μια επίθεση στη Συρία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα