Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος της Πολωνίας

00:40 21/11/2013 - Πηγή: TNSite
Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, προβαίνοντας σε αλλαγές στην ηγεσία επτά υπουργείων, μεταξύ των οποίων αυτό των Οικονομικών, στο οποίο τοποθέτησε έναν νεαρό τραπεζικό οικονομολόγο, με στόχο να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνησή του, η οποία, σύμφωνα με πολλούς ψηφοφόρους, έχει χάσει τον δρόμο της έπειτα από έξι χρόνια στην εξουσία.

Ο 38χρονος Ματέους Στούρεκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την κεντρική Ευρώπη με την ολλανδική τράπεζα

ING στην Βαρσοβία, αντικαθιστά τον Γιάτσεκ Ροστόφσκι, ο οποίος κατείχε την θέση αυτή τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά είχε μια διένεξη με τον Τουσκ τους τελευταίους μήνες.

«Χρειαζόμαστε νέα ενέργεια και μια επιτάχυνση», δήλωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους, αιτιολογώντας τον ανασχηματισμό της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του, η οποία αντιμετωπίζει μια πτώση της δημοτικότητάς της.

«Ο Γιάτσεκ Ροστόφσκι, εγώ ο ίδιος και ο Ματέους Στούρεκ, έχουμε τις ίδιες απόψεις, το οποίο εγγυάται την συνέχεια και ταυτοχρόνως μια νέα ενέργεια η οποία χρειάζεται πολύ σε αυτήν τη θέση», σημείωσε ο Τουσκ.

Ο Στούρεκ, της γενιάς των νέων Πολωνών οικονομολόγων που ανδρώθηκαν μετά την πτώση του κομμουνισμού στους κόλπους των νεοαφιχθεισών ξένων τραπεζών, δεν έχει κανένα παρελθόν στην εσωτερική πολιτική σκηνή και ο διορισμός του μπορεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της κατάρτισης της οικονομικής πολιτικής στην μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης προς το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα είναι αδύναμο και απλώς θα υλοποιεί τα μέτρα της πολιτικής που θα υπαγορεύει το γραφείο του πρωθυπουργού και πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιαν Κριστόφ Μπιελέτσκι», δήλωσε ένας κορυφαίος Πολωνός οικονομολόγος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η οικονομία της Πολωνίας αναπτύσσεται ταχύτερα από αυτή γειτονικών της χωρών στην ευρωζώνη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο πιο αδύναμο σημείο της σε περισσότερο από μια δεκαετία. Με την δημοτικότητα της κυβέρνησης να φθίνει, ο Τουσκ τελεί υπό πολιτική πίεση να επιταχύνει την ανάπτυξη πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Οι μέρες του Ροστόφσκι, ενός πρώην ακαδημαϊκού που έχει γεννηθεί στο Λονδίνο από οικογένεια πολωνών μεταναστών και αποτελούσε το δημόσιο πρόσωπο του «οικονομικού θαύματος» της Πολωνίας, της μόνης χώρας μέλους της ΕΕ που δεν έπεσε σε ύφεση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ήταν μετρημένες μετά την αποτυχία του να προβλέψει την οξεία οικονομική επιβράδυνση στο τέλος του περασμένου έτους. Έκτοτε η οικονομία της χώρας έχει ανακάμψει κατά κάποιον τρόπο, αλλά ο προϋπολογισμός του 2013 που κατήρτισε προέβλεπε φορολογικά εισοδήματα τα οποία αποδείχθηκαν να είναι κατά πολύ αισιόδοξα. Αυτά έπρεπε να επανεξεταστούν, το οποίο κλόνισε την εμπιστοσύνη του Τουσκ στον υπουργό του.

Οικονομολόγοι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση σημείωσαν ότι ο Στούρεκ θα πρέπει να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές για να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της χώρας.

Κατά τον ανασχηματισμό αυτόν ο Τουσκ διόρισε επίσης νέους υπουργούς Περιβάλλοντος, Αθλητισμού, Επιστημών, Διοίκησης και Μηχανοργάνωσης και Παιδείας. Το υπουργείο Μεταφορών ενώθηκε επίσης με αυτό της Περιφερειακής Ανάπτυξης, η νυν επικεφαλής του οποίου Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Το υπουργείο αυτό θα διαχειριστεί τους ευρωπαϊκούς πόρους των οποίων θα επωφεληθεί η Πολωνία, ύψους 105 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάσει του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020.

Οι νέοι υπουργοί θα αναλάβουν επισήμως καθήκοντα στις 27 Νοεμβρίου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα