Ρεκόρ στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

13:08 18/11/2013 - Πηγή: TNSite
Το ποσό των 3,97 δισ. ευρώ συγκέντρωσαν το 2013 οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις κεφαλαιαγορές χρέους όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

«Η έντονη αυτή δραστηριότητα υπογραμμίζει πως οι εταιρείες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη για αυτές χρηματοδότηση αντί να εξαρτώνται από τις αποδυναμωμένες τράπεζες της Ευρώπης Δείχνει επίσης το εντεινόμενο επενδυτικό

ενδιαφέρον για ριψοκίνδυνα ενεργητικά στοιχεία της Ευρωζώνης», υπογραμμίζουν οι FT.

Σύμφωνα με τους FT που επικαλούνται την εταιρεία Dealogic, 15 ελληνικές εταιρείες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 3,97 δις ευρώ το 2013.

Όπως υπογραμμίζεται, μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες έγινε από τον ελληνικό βραχίονα της Coca Cola ενώ αναφορά γίνεται και για τις εκδόσεις ομολόγων από επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, που έχουν στενότερους δεσμούς με την εσωτερική οικονομία.

Κατά το δημοσίευμα, αυτό το μήνα οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων έπεσαν κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010, τη στιγμή που τραπεζίτες προβλέπουν πως περισσότερες ελληνικές εταιρείες θα βγουν στις αγορές ομολόγων τους ερχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τους FT, η έκδοση εταιρικών ομολόγων έχει γίνει πιο συχνό φαινόμενο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας, όπως στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

Συνολικά στην Ευρωζώνη οι εκδόσεις ομολόγων έχουν φτάσει τα 61,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο ποσό από το 2009.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα