Πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής στη Βουλγαρία

03:07 22/5/2013 - Πηγή: TNSite
Με προσδοκίες για περισσότερη ελευθερία και νομιμότητα, για περισσότερη ηθική και ευρωπαϊκές αξίες αλλά και για όσο γίνεται αμεσότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής εγκαινιάστηκαν, σήμερα, οι εργασίες της νέας βουλής (42ης Λαϊκής Συνέλευσης) της Βουλγαρίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση, παρουσία του Βούλγαρου πατριάρχη Νεόφυτου, της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος και άλλων επισήμων, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ εξέφρασε

τη λύπη του καθώς, όπως είπε, στις πρόσφατες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τα σκάνδαλα και η λασπολογία εκτόπισαν από τη συζήτηση τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις.

Αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τέσσερις πολιτικές δυνάμεις θα καταφέρουν να βρουν τη «χρυσή τομή» για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης επαγγελματιών με σαφές πρόγραμμα και σαφές πρόσωπο, ο κ. Πλέβνελιεφ ανακοίνωσε ότι μεθαύριο, Πέμπτη 23 Μαΐου, θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, δηλαδή στο GERB.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ευχαρίστησε τους εκλογείς, χάριν στους οποίους «για πρώτη φορά στα σύγχρονα χρονικά της Βουλγαρίας ένα κυβερνών κόμμα ξανακερδίζει τις επόμενες εκλογές και, μάλιστα, αφού κυβέρνησε τέσσερα χρόνια στα δεδομένα της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει ο κόσμος», όπως είπε.

Παρ' όλο που νίκησε, το GERB θα καταθέσει αίτημα για ακύρωση των εκλογών στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αφορμή την «ωμή καταπάτηση του Νόμου διά της συνέχισης της προεκλογικής προπαγάνδας που σκοπό είχε τη δυσφήμιση του GERB» λίγο πριν απο τις κάλπες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ, αναφερόμενος στην υπόθεση με τα 350.000 «ύποπτα» ψηφοδέλτια που εντοπιστήκαν σε τυπογραφείο στην πόλη Κόστινμπροντ, δυτικά της Σόφιας, δύο μέρες πριν από τις εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα παραλάβει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας παρ' όλο που δεν πιστεύει ιδιαίτερα στην επιτυχία, λόγω της εκπεφρασμένης άρνησης των υπόλοιπων τριών κομμάτων στο κοινοβούλιο για οποιαδήποτε συνεργασία με το GERB, όπως άφησε να εννοηθεί.

Κατά τον κ. Μπορίσοφ, σε περίπτωση που το GERB βρεθεί τελικά στην αντιπολίτευση, θα ελέγχει και θα επικρίνει την κυβέρνηση για τυχόν λάθη της, αλλά θα τη στηρίζει στις δύσκολες αποφάσεις που θα αναγκαστεί, όπως είπε, αναπόφευκτα για το καλό του έθνους.

Ο κ. Μπορίσοφ επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεργασία τριών ασυμβίβαστων κομμάτων όπως το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το φιλελεύθερο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το εθνικιστικό Ατάκα, στη στήριξη των οποίων αναμένεται να βασιστεί η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της χώρας.

«Αριθμητικά, με 97 έδρες στη νέα Βουλή, το GERB είναι αδιαμφισβήτητη πρώτη δύναμη. Αναρωτιέμαι γιατί δεν βλέπω τον θρίαμβο των νικητών;» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση με τα "ύποπτα" ψηφοδέλτια «συνομωσία εναντίον της Δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στη Βουλγαρία, την οποία ευτυχώς κατάφερε να αποτρέψει εγκαίρως η εισαγγελία».

Πραγματικοί νικητές στις πρόσφατες εκλογές είναι η λογική και η ελευθερία, συνέχισε ο κ. Στανίσεφ, σύμφωνα με τον οποίο «οι απογοητευμένοι και πικραμένοι Βούλγαροι, πολλοί από τους οποίους ζουν πέρα από τα όρια της απόγνωσης», όπως είπε, «έχουν λόγο να ελπίζουν στην αναγέννηση των ιδεωδών, με τα οποία πρωτοξεκίνησαν οι αλλαγές πριν από 23 χρόνια».

Αφού κατηγόρησε τον κ. Μπορίσοφ για αυταρχισμό, προώθηση του αστυνομικού κράτους, εξυπηρέτηση προσκείμενων, μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επεσήμανε ότι τα δύο-τρίτα των Βούλγαρων ψήφισαν για μια ουσιαστική και βαθιά αλλαγή.

Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των σοβαρότερων κοινωνικών προβλημάτων και μέτρα «εξυγίανσης και αποκατάστασης της οικονομίας, που τώρα βρίσκεται σε καθεστώς τεχνητής αναπνοής», θα περιλαμβάνει - κατά τον κ. Στανίσεφ - το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατήγγειλε το GERB για «φανερή προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Βουλγαρίας", όπως είπε, σχολιάζοντας το αίτημα του κόμματος αυτού για ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Να συντομεύσουν, στο ελάχιστο δυνατό, «την καταδικασμένη εκ των προτέρων προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από το GERB» κάλεσε τον πρόεδρο Πλέβνελιεφ και τον κ. Μπορίσοφ ο πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Λουτφί Μεστάν κάλεσε τον πρόεδρο Πλέβνελιεφ και τον πρώην πρωθυπουργό Μπορίσοφ.

«Μόνιμους πελάτες της εισαγγελίας από 'δω και πέρα» αποκάλεσε χαρακτηριστικά, από την πλευρά του, ο αρχηγός του Ατάκα Βόλεν Σίντεροφ την ηγεσία του GERB.

Σημείωσε δε πως η παράταξή του θα φροντίσει ώστε η πορεία της νέας κυβέρνησης να συμπλέει πάντα με το εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Σίντεροφ καταφέρθηκε, επίσης, κατά των «ξένων μονοπωλίων και των νεοαποικιστών που καταληστεύουν τον λαό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ οι βουλευτές του Ατάκα έμειναν καθισμένοι, όταν ήχησε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ο ύμνος της ενωμένης Ευρώπης, τον οποίο οι υπόλοιποι βουλευτές άκουσαν όρθιοι.

Πρόεδρος του σώματος εξελέγη ο Μιχαήλ Μήκοφ, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος της ομάδας του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία», με κυρίαρχη δύναμη το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην προηγούμενη Βουλή.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα