Προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θάσο

17:10 20/8/2013 - Πηγή: TNSite
Στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να αποφευχθούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών, εστιάζουν τις ενέργειές τους ο δήμος Θάσου και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε σε δασική έκταση πλησίον του ορεινού οικισμού της Καλλιράχης, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής (16 Αυγούστου) κατάστρεψε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Θάσου, περίπου οκτώ με δέκα χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και θαμνώδων

εκτάσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, η πυρκαγιά περιορίστηκε μόνο σε δασική έκταση κι αυτό σημαίνει πως δεν υπήρξε καμιά καταστροφή περιουσιών. Συγκεκριμένα, δεν κινδύνευσε ο οικισμός της Καλλιράχης, δεν κάηκαν ελαιόδεντρα και δεν καταγράφηκαν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ επεσήμανε τη μεγάλη και άμεση κινητοποίηση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ένιωσα πως οτιδήποτε και αν ζητούσα για τη σωτηρία του νησιού, θα μού παρέχονταν».

Ανέφερε δε, πως δεν υπήρξε καμιά καθυστέρηση ή κωλυσιεργία από μέρους των επίγειων και εναέριων μέσων κατάσβεσης κι ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν αρμονικά και συνέλαβαν ώστε να σβήσει το πύρινο μέτωπο το συντομότερο δυνατόν, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν την περιοχή και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Περισσότερα από 40 πυροσβεστικά οχήματα από ολόκληρη τη δύναμη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μαζί με διακόσιους πυροσβέστες και εθελοντές, επιχείρησαν τις τρεις μέρες που διήρκησε η πυρκαγιά και στη συνέχεια περιφρουρούσαν την καμένη περιοχή, μέρα και νύχτα, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Παρά το γεγονός ότι, ακόμα δεν έχει εκδοθεί επίσημο πόρισμα για τα αίτια της φωτιάς, ο δήμαρχος φαίνεται να συμφωνεί με το ενδεχόμενο ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός. «Η περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά είναι δυσπρόσιτη, δεν υπάρχει καμιά ανθρωπογενής δραστηριότητα εκεί και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στο νησί τις ημέρες εκείνες, ο καθένας μπορεί να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα