Προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2»

09:14 5/6/2013 - Πηγή: TNSite
Τριμερής προπαρασκευαστική σύνοδος με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που θα εξετάσει μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενεύη, την επομένη των γαλλικών κατηγοριών σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων.

Η υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων

του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ουέντι Σέρμαν και η βοηθός της για τη Μέση Ανατολή Ελίζαμπεθ Τζόουνς θα συναντήσουν τους ομολόγους τους της Ρωσίας και το μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι για να προετοιμάσουν τη διάσκεψη «Γενεύη 2», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία, η ατζέντα των θεμάτων και οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη, στόχος της οποίας είναι η πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.

Η διεξαγωγή της διάσκεψης αυτής είχε προταθεί στις αρχές Μαΐου από τους επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης. Μια ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση θα βασίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της 30ης Ιουνίου του 2012 στη Γενεύη, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η διάσκεψη Γενεύη 2 μπορεί να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Το συριακό καθεστώς συμφώνησε κατ΄αρχήν να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί ως προϋπόθεση την παραίτηση του προέδρου Άσαντ, τη διακοπή των μαχών και την αποχώρηση από τη Συρία μαχητών του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Παράλληλα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές του ΟΗΕ, μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ του αερίου σαρίν στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο Χέιγκ πρόσθεσε ότι οι αποκαλύψεις της Γαλλίας για την χρήση του θανατηφόρου νευροπαραλυτικού αερίου δείχνει ότι «η κλιμάκωση των ωμοτήτων φαίνεται πιο καθαρά».

«Η ανακοίνωση αυτή ενισχύει την ανάγκη μιας πλήρους και απρόσκοπτης έρευνας για όλα αυτά τα συμβάντα. Η ομάδα των ερευνητών του ΟΗΕ πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση για να διενεργήσει επί τόπου έρευνα στη Συρία και εμείς ζητούμε από το καθεστώς Άσαντ να συνεργαστεί πλήρως μαζί της», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κατηγόρησε τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον σε μια περίπτωση αέριο σαρίν στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια «γραμμή που έχει ξεπεραστεί και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να στοιχειοθετηθεί επισήμως ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στη Συρία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα