«Πράσινο» φως ΕΕ για συνομιλία με την Κίνα

05:56 19/10/2013 - Πηγή: TNSite
Οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κίνα για μια διμερή συμφωνία όσον αφορά τις επενδύσεις, η οποία εκφράζονται ελπίδες ότι θα βελτιώσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην οικονομία του ασιατικού γίγαντα.

«Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για εμάς», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ στο Λουξεμβούργο μετά τη συνάντησή του με τους 28 υπουργούς. «Νομίζω ότι ο καιρός

είναι κατάλληλος για να αρχίσουμε τις συζητήσεις, και κατόπιν θα δούμε τι θα προκύψει από αυτές».

«Η Κίνα είναι σημαντική και θα γίνει ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε η Σουηδή υπουργός Εμπορίου Εύα Μπιερλίνγκ. «Δεν θέλουμε να διεξαγάγουμε εμπορικούς πολέμους. Θέλουμε να έχουμε εμπορική ειρήνη».

Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας επιδεινώθηκαν φέτος από μια σειρά κυρώσεων που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από κινεζικής πλευράς.

Όμως οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας είχαν συμφωνήσει το Φεβρουάριο του 2012 να επιδιώξουν τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις σε μια προσπάθεια να «προωθήσουν και να διευκολύνουν τις επενδύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις» και να τις καταστήσουν ασφαλέστερες.

Η ΕΕ επέμεινε οι συνομιλίες να μην περιοριστούν στις εγγυήσεις για τις επενδύσεις αλλά να επεκταθούν και στη «μεγάλη συζήτηση» σχετικά με το θέμα της πρόσβασης στις αγορές, σημείωσε ο Ντε Χουχτ. Τόνισε ότι το Πεκίνο «συμφώνησε επί της αρχής» να εξετάσει το ζήτημα, ωστόσο επισήμανε ότι η επιτυχία της διαπραγμάτευσης δεν είναι εξασφαλισμένη.

«Θεωρώ (τις διαπραγματεύσεις για τις επενδύσεις) μια κίνηση της Κίνας για να γίνει όλο και περισσότερο μέρος της διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας, και νομίζω ότι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να το κάνουν αυτό», ανέφερε ο Ντε Χουχτ. «Αλλά από αυτό μέχρι να κάνουν παραχωρήσεις σε μια διαπραγμάτευση. . . αυτό είναι κάτι άλλο», σημείωσε επίσης.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα