Πώς και γιατί χάνεται ένα δόντι;

04:22 3/12/2013 - Πηγή: TNSite

Ένα δόντι που πασχει από τερηδόνα αν παραμείνει αθεράπευτο για πολύ καιρό είναι σίγουρο πως θα καταστραφεί εντελώς και η εξαγωγή του θα είναι η μόνη λύση.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να χάσουμε ένα δόντι:

Η περιοδοντική νόσος που δεν "λαμβάβει" θεραπείαή είναι αδύνατο να θεραπευτεί οδηγεί στη χαλάρωση και στην πτώση του προσβεβλημένου δοντιού.

Εκτεταμένο τραύμα από πτώση, κρούση ή κατά τη διάρκεια των σπορ που δεν μπορεί να αποκατασταθεί με μία από τις πολλές μεθόδους που διατίθενται.

Συγγενής έλλειψη.

Το άτομο γεννιέται και στην ανάπτυξή του δεν υπάρχει κάποιο δόντι. Στη θέση του παραμένει το νεογιλό ή παραμένει κενό.

Ποιες είναι οι συνέπειες της απώλειας;

Οριζόντια κλίση των παρακείμενων δοντιών που τείνουν να κλείσουν το κενό.Υπερανατολή των αντίστοιχων δοντιών της άλλης γνάθου αφού δεν παρουσιάζεται ‘’αντίσταση’’ λόγω της έλλειψης.Αντικανονική συναρμογή (σύγκλειση) των υπολοίπων δοντιών.Ελαττωματική μάσηση.Συγκράτηση τροφών και μικροβιακής πλάκαςΤραυματισμένη αισθητική με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου.

Μπορούμε να το προλάβουμε;

Ο μόνος τρόπος για να προλάβουμε την απώλεια κάποιου δοντιού είναι με την έγκαιρη αντιμετώπιση της τερηδόνας και της φλεγμονής των ούλων ή με την χρήση κάποιου νάρθηκα προστασίας των δοντιών κατά τη διάρκεια των σπορ.

Πως θα το αντιμετωπίσουμε;

Με γέφυρα. Είναι μία κατασκευή που στηρίζεται στα παρακείμενα δόντια και είναι μόνιμα και στερεά κολλημένη. Γέφυρες υπάρχουν πολλών ειδών.

Μία κινητή κατασκευή που αγκιστρώνει στα παρακείμενα δόντια.

Ένα ή περισσότερα εμφυτεύματα.

Για να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να πούμε πως μερικές φορές η απώλεια κάποιων δοντιών π.χ. ο δεύτερος γομφίος δεν χρειάζεται καμία αποκατάσταση.

ygeianews

Keywords
Τυχαία Θέματα