Περίπου 700 Σύροι κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στη Γαλλία

05:08 30/8/2013 - Πηγή: TNSite
Περίπου 700 Σύροι έχουν καταθέσει αίτηση για την χορήγηση ασύλου στην Γαλλία από τον Ιανουάριο και ο αριθμός τους αυξάνεται, μολονότι είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα δύο εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων στον κόσμο, ανακοίνωσε το γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Απατρίδων (Ofpra).

Το 2012, 650 Σύροι είχαν καταθέσει αίτημα για την χορήγηση ασύλου στο Ofpra. «Ξεπεράσαμε αυτόν τον αριθμό με περίπου 700 αιτήσεις τους επτά πρώτους μήνες του 2013», σημείωσε ο γενικός διευθυντής

του Ofpra Πασκάλ Μπρις.

Το 95% αυτών που ζητούν άσυλο λαμβάνουν θετική απάντηση, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις αυτές εξετάζονται εντός σύντομων χρονικών περιόδων (σε τρεις μήνες, έναντι των έξι που είναι ο συνηθισμένος μέσος όρος).

«Όπως και στην Ευρώπη, η οποία δέχθηκε 25.000 Σύρους το 2012, η τάση αυτή παρουσιάζει αύξηση (στην Γαλλία), αλλά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», σε σχέση με το σύνολο των Σύρων προσφύγων στον κόσμο, σχολίασε ο Πιερ Ενρί, γενικός διευθυντής της ένωσης «Γαλλία Χώρα Ασύλου».

Σχεδόν 2 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους, εκ των οποίων σχεδόν 700.000 έχουν καταφύγει στον Λίβανο, 500.000 στην Ιορδανία, 400.000 στην Τουρκία και 150.000 στο Ιράκ, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Την ίδια ώρα η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε πέντε άνδρες ως υπόπτους για την λαθραία διακίνηση περισσότερων από 50 Σύρων πολιτών στην χώρα αυτή σε δύο ξεχωριστά περιστατικά.

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν την Τετάρτη όταν οι αρχές σταμάτησαν ένα λεωφορείο με 45 Σύρους στην γέφυρα Ορεσούντ που μοιράζονται μεταξύ τους η Σουηδία και η Δανία, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Λίγες ώρες αργότερα οι αρχές σταμάτησαν ένα ημιφορτηγό με έξι Σύρους στην ίδια γέφυρα και ο οδηγός συνελήφθη ως ύποπτος για λαθραία διακίνηση ανθρώπων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε αν οι δύο αυτές υποθέσεις συνδέονται μεταξύ τους.

Οι επιβάτες θα ανακριθούν από την αστυνομία, ενώ στο μεταξύ τους παραχωρήθηκε προσωρινή στέγη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα