Πάνω από το 30% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως το τέλος του 2013

10:30 16/4/2013 - Πηγή: TNSite

Μέχρι το τέλος του έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ξεπερνούν το 30% σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ενώ ο οίκος προβλέπει αυξητική τάση να συνεχίζεται και το 2014 λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται.

Η παρατεταμένη ύφεση ωστόσο,

έχει δημιουργήσει μια δυναμική τάση, η οποία το Δεκέμβριο του 2012 έδειχναν αύξηση 36,4% των ονομαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,6% του συνόλου του δανεισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνει συμπεριλαμβανομένων και των αναδιαρθρωμένων δανείων, ο δείκτης μπορεί να πλησιάσει ακόμη και το 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι λόγοι για τους οποίους τα χαρτοφυλάκια οδηγήθηκαν σε αυτήν την κατάσταση είναι η περιορισμένη ρευστότητα, η αύξηση της ανεργίας και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Παράλληλα, ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία απομόχλευσης ενώ η ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη, επιδεινώνοντας τα στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα