Ουκρανία: Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. Απειλεί ο Πούτιν

10:10 30/1/2014 - Πηγή: TNSite

Το ουκρανικό κοινοβούλιο που βρίσκεται σε έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης υιοθέτησε σε κλίμα υψηλής έντασης κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση τον νόμο για γην αμνήστευση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία.

Όμως η αντιπολίτευση απείχε τις ψηφοφορίας καταγγέλλοντας τους όρους που έθεσε το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, ανάμεσά τους και η εκκένωση των υπό κατάληψη δημοσίων κτιρίων στο Κίεβο.

Ο νόμος περί αμνηστίας περιλαμβάνεται στις

απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών με την κυβέρνηση και ειδικά με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στις μαραθώνιες συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε γνωστό ότι "θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης" για να αποφασίσει εάν θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί τον Δεκέμβριο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει ήδη καταβάλει 3 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Το Κίεβο ελπίζει στη χορήγηση άλλων 2 δισεκατομμυρίων εντός των προσεχών εβδομάδων για να διευθετήσει τις οφειλές του προς τους διεθνείς πιστωτές του και κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ προειδοποίηση για "οποιαδήποτε ανάμειξη" στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

Ελλείψει συμφωνίας στο κοινοβούλιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τον νόμο περί αμνηστίας, η ηγεσία της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Ο Σέργκι Αρμπούζοφ, προσωρινός πρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τον διάλογο. "Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι έτοιμη να διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την εθνική σταθεροποίηση", πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προσωρινής κυβέρνησης που ανέλαβε την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ και της κυβέρνησής του την Τρίτη.

Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ έκανε από την πλευρά του την εκτίμηση ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει την ισχυρή πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία και είναι πιθανόν να προσφύγει στον εκφοβισμό και σε έκνομα μέσα για να διασφαλίσει την επανεκλογή του 2015.

Με αλεξίσφαιρα γιλέκα οι βουλευτίνες της αντιπολίτευσης

H Λέσια Ορόμπετς, βουλευτίνα της αντιπολίτευσης, έκανε την εμφάνισή της στο ουκρανικό κοινοβούλιο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.

"Στο χείλος του εμφυλίου πολέμου" βρίσκεται η Ουκρανία όπως είπε σε δραματικό τόνο την Τετάρτη ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την ΕΣΣΔ, Λεονίντ Κραβτσούκ. Οι δηλώσεις του Κραβτσούκ έγιναν ενώπιον του κοινοβουλίου, που τα τελευταία 24ωρα ζει καταστάσεις που αντανακλούν το τι συμβαίνει στους δρόμους του Κιέβου:

Στην έκτακτη σύνοδο της Τρίτης, δύο βουλευτίνες της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν στην Ολομέλεια φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, για να υπενθυμίσουν ότι έξω από το κτίριο οι αστυνομικοί πυροβολούν τους διαδηλωτές με αληθινές σφαίρες.

Ο Κραβτσούκ, πρόεδρος της χώρας από το 1991 έως το 1994, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους βουλευτές να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση. «Πρόκειται για επανάσταση. Είναι μία δραματική κατάσταση και οφείλουμε να ενεργήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Η ομιλία του έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές. Παρόντες στο κοινοβούλιο ήσαν και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι της χώρας, ο Λεονίντ Κούτσμα και ο Βίκτορ Γιούσενκο.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα