Οργή για την απαγόρευση των… ρολών κανέλας

02:57 28/12/2013 - Πηγή: TNSite
Η πρόταση των Βρυξελλών να τεθούν εκτός… νόμου τα παραδοσιακά ρολά και γλυκίσματα κανέλας της Δανίας, έχει προκαλέσει οργή στους πολίτες της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις φέτος στην Κοπεγχάγη διακατέχονται από ένα «πέπλο στεναχώριας και απαισιοδοξίας», υπό την προοπτική ότι η φετινή χρονιά ίσως είναι η τελευταία που οι πολίτες θα μπορούν να απολαύσουν τα παραδοσιακά «kanelsnegler», δηλαδή ρολά κανέλας.

Η πρόταση για την απαγόρευση των γλυκισμάτων σχετίζεται με τους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στην ποσότητα κουμαρίνης, μια φυσική τοξική ουσία που βρίσκεται στο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είδος κανέλας, την cassia, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα γλυκίσματα «kanelsnegler», που είναι πολύ διάσημα στις σκανδιναβικές χώρες, περιέχουν μεγάλες ποσότητες κανέλας.

Την προτεινόμενη απαγόρευση φαίνεται να αποδέχεται ο οργανισμός για την ασφάλεια των τροφίμων της Δανίας, ο οποίος θα εφαρμόσει τους κανονισμούς της Ε.Ε. περιορίζοντας την ποσότητα κουμαρίνης που θα χρησιμοποιείται στην παρασκευή τροφίμων και αρτο-γλυκισμάτων σε 15mg ανά κιλό.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, που έχει χαρακτηρίσει ως «παραδοσιακά και εποχικά» τα γλυκίσματα κανέλας, επιτρέπει τη χρήση κανέλας τρεις φορές πάνω από το όριο, στα 50 mg ανά κιλό.

Οι Δανοί, καταλήγει το δημοσίευμα, «τα βάζουν με την κυβέρνησή τους καθώς πιστεύουν ότι δεν υπερασπίστηκε τα γλυκά κανέλας της χώρας… όπως έπραξαν οι Σουηδοί και πως αρκέστηκε σε μια αναστολή του μέτρου μέχρι το Φεβρουάριο».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα