ΟΗΕ και Μόσχα ζητούν διεθνή διάσκεψη για τη Συρία

02:42 18/5/2013 - Πηγή: TNSite
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυναν σήμερα έκκληση να διοργανωθεί «το συντομότερο δυνατόν» η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Σότσι, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Μπαν κάλεσε επίσης το καθεστώς της Δαμασκού να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

την είσοδο και την διενέργεια έρευνας ώστε να εξακριβωθούν οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και της ένοπλης αντιπολίτευσης.

«Όσο συντομότερα πραγματοποιηθεί τόσο καλύτερα», είπε ο Λαβρόφ. «Τώρα είναι σημαντικό να μάθουμε αν η συριακή πλευρά θα συμμετάσχει, διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμιά εξέλιξη. Είναι επίσης απαραίτητο να συμφωνηθεί ποιες χώρες θα μετάσχουν στη διάσκεψη», τόνισε.

Η διάσκεψη πρέπει να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν, καθώς οι προσδοκίες είναι μεγάλες», είπε ο Μπαν.
Ο Λαβρόφ είπε παράλληλα ότι δεν «καταλαβαίνει» το σκάνδαλο που προκαλεί η πώληση ρωσικών όπλων στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Δεν κρύβουμε ότι παραδίδουμε όπλα στη Συρία στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, χωρίς να παραβιάζονται οι διεθνείς συμφωνίες. Πρωτίστως παραδίδουμε αμυντικά όπλα που έχουν σχέση με το αντιαεροπορικό σύστημα. Αυτό δεν αλλάζει σε καμιά περίπτωση την παρουσία των δυνάμεων στην περιοχή», επισήμανε ο Λαβρόφ.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μερικές ημέρες μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, ότι «οριστικοποιεί» την παράδοση στο καθεστώς της Δαμασκού συστοιχιών εξελιγμένων πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 (αντίστοιχων του αμερικανικού Patriot).

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη την Τετάρτη στη Ρωσία όπου συνάντησε τον πρόεδρο Πούτιν σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τη Μόσχα ώστε να μην παραδώσει τα οπλικά αυτά συστήματα στη Δαμασκό. Στη συνάντηση ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε περισσότερο την κατάσταση στη Συρία.

Στο Ισραήλ σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, κατήγγειλε τη μεταφορά ρωσικών όπλων στο καθεστώς του σύρου προέδρου Άσαντ. «Η μεταφορά όπλων στη Συρία δεν είναι κάτι θετικό ούτε συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή, το αντίθετο πετυχαίνει», είπε όταν ρωτήθηκε για σχετικά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας» επανέλαβε η πρώην υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή της στο Τελ Αβίβ με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία παρέδωσε πυραύλους κρουζ τύπου Yakhont εξοπλισμένους με ραντάρ εξελιγμένης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Συρία έστειλε περί τις δέκα φρεγάτες περιπολίας στην περιοχή της ναυτικής της βάσης στο Ταρτούς της Συρίας, μια πρωτοβουλία που ερμηνεύεται από ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους ως μήνυμα που έχει στόχο να αποτρέψει τις χώρες της Δύσης και το Ισραήλ να επέμβουν στη συριακή σύγκρουση.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα