Οι δημοτικές τουαλέτες της Αθήνας

08:57 22/1/2014 - Πηγή: TNSite
Οταν το newsbeast.gr ξεκίνησε το θέμα για τις δημοτικές τουαλέτες, το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσαμε ήταν αρχικά να τις εντοπίσουμε.

Πάρα την έρευνα που έγινε για να βρεθεί μία λίστα με το που βρίσκονται ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο, οι πληροφορίες ήταν από ελάχιστες έως και ανύπαρκτες.

Περιστασιάκα υπήρξαν άρθρα με τα περισσότερα χωρίς λεπτομερή στοιχεία ή φωτογραφικό υλικό. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα αυτά περιέγραφαν μία ζοφερή εικόνα για το τι θα συναντήσει ο πολίτης που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει

μία από αυτές.

Με αυτή την εικόνα στο μυαλό, η έρευνα ξεκίνησε...

Όπως αποδείχτηκε όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική παρά τα πολλά προβλήματα που συναντήσαμε και εμείς αλλά και οι υπεύθυνοι και οι υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο συντήρησης και λειτουργίας των δημοτικών τουαλετών.

Το πρώτο που διαπιστώσαμε στην βόλτα μας στις τουαλέτες που βρίσκονται γύρω από το κέντρο της πόλης, είναι ότι βρίσκονται σε πολύ περισσότερα σημεία από αυτά που νομίζουν οι πολίτες ενώ το σίγουρο είναι ότι πολλές φορές θα έχει συμβεί να περάσουμε από δίπλα τους χωρίς καν να τις προσέξουμε.

Μία από τις αιτίες που συμβαίνει αυτό εκτός από την έλλειψη ενός συνοπτικού χάρτη που θα έδινε τις σχετικές πληροφορίες, είναι και το ότι συστηματικά κάποιοι συμπολίτες μας, κλέβουν τις σχετικές μεταλλικές πινακίδες που σημειώνουν τη θέση και τη λειτουργία δημοτικής τουαλέτας, για να τις πουλήσουν μετά για ανακύκλωση.

Φυσικά, όπως μας είπαν τόσο ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαρελάς Ανδρεάς, όσο και ο υπεύθυνος λειτουργίας των δημοτικών τουαλετών Στεφανόπουλος Ανδρέας, οι βανδαλισμοί δυστυχώς δεν περιορίζονται στις ταμπέλες.

Κατά καιρούς επιτήδειοι μέσα σε λίγα λεπτά εφορμούν και αφαιρούν οτιδήποτε μεταλλικό μπορεί να ξηλωθεί μέσα από τους χώρους των WC όπως σιφώνια και βρύσες, ενώ ακόμα και το χαρτί υγείας εξαφανίζεται ολόκληρο με το ρολό, μετά από μόλις μία χρήση.

Αυτό όπως είναι φυσικό έχει επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα και τον προϋπολογισμό για τις δημοτικές τουαλέτες σε μία περίοδο που τα λειτουργικά έξοδα των δήμων περικόπτονται από παντού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον στη συγκεκριμένη υπηρεσία εργάζονται συνολικά 34 άτομα όταν πριν κάποια χρόνια ήταν 79.

Οι υπάλληλοι του δήμου δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου να κρατήσουν λειτουργικές τις εγκαταστάσεις καταναλώνοντας με φειδώ τα λιγοστά αναλώσιμα που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ με τα ανταλλακτικά να είναι δυσεύρετα πολλές φορές καταφεύγουν σε πατέντες προκειμένου να διορθώσουν τις ζημιές και τις βλάβες.

Φυσικά τα προβλήματα ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τα λειτουργικά κόστη και τις βλάβες αφού αφορούν τη δύσκολη καθημερινότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι που βρίσκονται στους χώρους των WC προκειμένου να φροντίσουν για την καθαριότητα και τη σωστή λειτουργία τους.

Καθώς οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους σε αυτά τα πόστα είναι γυναίκες, έχουν αρκετές φορές πέσει θύματα παρενοχλήσεων και απειλών ενώ, όπως μας δήλωσαν, έχουν δει πολλά τα… μάτια τους.

Κατά καιρούς οι υπάλληλοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με χρήστες ναρκωτικών ουσιών, «ματάκηδες», ακόμα και ανθρώπους που ψάχνουν να αγοράσουν ερωτική συνεύρεση. Ευτυχώς χωρίς μέχρι τώρα σοβαρά παρατράγουδα.

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα οι δημοτικές τουαλέτες υπάρχουν στο δήμο Αθηναίων και λειτουργούν ουσιαστικά. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι καθαρές, είναι περιποιημένες και το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να πειστεί, είναι να τις επισκεφτεί.

Και ακόμα κι αν σε κάποιες από αυτές υπάρχουν προβλήματα, τις περισσότερες φορές αιτία γι’ αυτά είμαστε εμείς οι πολίτες που τις χρησιμοποιούμε. «Ο σεβασμός στους ανθρώπους που είναι εκεί για να τις κρατάνε καθαρές και λειτουργικές αλλά και η καλή κατάσταση στην οποία πρέπει να τις αφήνουμε μετά τη χρήση είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας», λένε οι υπεύθυνοι.

Αυτή τη στιγμή στο δήμο της Αθήνας λειτουργούν συνολικά 36 τουαλέτες που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, 25 «αυτοκαθαριζόμενες» και 11 «χτιστές».

Οι «αυτοκαθαριζόμενες» λειτουργούν ουσιαστικά αυτόματα και δεν χρειάζονται ανθρώπινη επίβλεψη. Ο χρήστης μπαίνει στον εσωτερικό χώρο όπου θα βρει ό,τι χρειάζεται ενώ με την έξοδο του ο χώρος απολυμαίνεται και καθαρίζεται αυτόματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Οι «χτιστές» είναι κανονικά διαμορφωμένοι χώροι όπου επιτηρούνται και καθαρίζονται από υπάλληλο του δήμου Αθηναίων.

Οι πλέον άρτιες στην εμφάνιση και τη λειτουργία τους βρίσκονται πέριξ του Βράχου της Ακροπόλεως όπου παρά το γεγονός ότι τις επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά βρίσκονται σε πραγματικά εξαιρετική κατάσταση.Στο παρελθόν αρκετά σημεία όπου υπήρχαν μονάδες αυτοκαθαριζόμενων τουαλετών έπεσαν θύματα βανδαλισμού ή πυρκαγιών κατά τη διάρκεια ταραχών στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς και να διακοπεί η λειτουργία τους.

Τα σημεία που μπορεί κάποιος να βρει δημοτικές τουαλέτες είναι:

«Χτιστές»Σύνταγμα - Εντός της πλατείας - Πρωί, απόγευμα, βράδυΔιόνυσος - Ρομπ. Γκάλη (εντός της πλατείας) - Πρωί, απόγευμα, βράδυΜακρυγιάννη - Διον. Αεροπαγείτου και Θρασύλου - Πρωί, απόγευμα, βράδυΒαρβάκειο - Αθηνάς και Αριστογείτονος - Πρωί, απόγευμαΠαγκράτι - Σπ. Μερκούρη και Δουρίδος - ΠρωίΙχθυαγορά - Εντός Ιχθυαγοράς - Πρωί, απόγευμαΨυρρή - Μιαούλη και Πλ. Ηρώων - Πρωί, απόγευμα, βράδυΠνευματικό - Ακαδημίας 50 - Πρωί, απόγευμα, βράδυΛαρίσης - Φιλαδελφείας και Δεληγιάννη - ΠρωίΕλ. Εργάτης - Τραλλέων και Συρακουσών - ΠρωίΑμερικής - Σπάρτης και Λευκωσίας - Πρωί

«Αυτοκαθαριζόμενες»Άγιος Ελευθέριος - Αχαρνών και ΙακωβίδουΙπποκράτειο - Έναντι εισόδου ΙπποκράτειουΣταδίου και Αιόλου - Αιόλου 94Υψηλάντου και Μαρασλή - Είσοδος ΕυαγγελισμούΜετρό Σεπολίων - Κρέοντος έναντι 144Ακαδημία Πλάτωνος - ΜοναστηρίουΜετρό ΦΙΞ - Συγγρού 49 και ΚαλλιρόηςΠαναθηναϊκό στάδιο - Ηρώδου Αττικού και Βασ. ΚωνσταντίνουΒασιλ. Ηρακλείου ΟΑΣΑ - Βασ. Ηρακλείου έναντι 18Μετρό Πανόρμου - Λαρίσσης και Λουίζης ΡιακούρΠλ. Φιλικής Εταιρίας - Πλ. ΚολωνακίουΠλ. Ελευθερίας - Πειραίως και ΚολοκυνθούςΠλ. Αργεντινής Δημοκρατίας - Λ. Αλεξάνδρας και ΛασκάρεωςΦιξ Πατησίων - Πατησίων και ΚαυταντζόγλουΔεληγιώργη και Αγίου ΚωνσταντίνουΑγ. Νικόλαος Αχαρνών - Λ. Ιωνίας 110Ζάππειο - Είσοδος Εθνικού Κήπου από πλ. ΖαππείουΜέγαρο Μουσικής - Β. Σοφίας έναντι 66Ίδρυμα Ερευνών - Ριζάρη & Βασ. ΚωνσταντίνουΠλ. Μάχης Αναλάτου - Μάχης Αναλάτου και Ηλία ΗλιούΛ. Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας - ΑλσοςΠλ. Κλαυθμώνος - Παλ. Πατρών Γερμανού έναντι 9 (εντός πλατείας)Θησείο - Αποστόλου Παύλου & ΕπταχάλκουΜετρό Αμπελοκήπων - Λ. Αλεξάνδρας 97 και ΠανόρμουΠλ. Ειρήνης - Ευελπίδων

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα