Οι αραβικές χώρες του Κόλπου χαιρέτισαν το νέο προσανατολισμό του Ιράν

18:57 11/12/2013 - Πηγή: TNSite
Οι αραβικές χώρες του Κόλπου χαιρέτισαν «το νέο προσανατολισμό» του Ιράν απέναντι σε αυτές και ζήτησαν την συγκεκριμενοποίησή του με εποικοδομητικά μέτρα.

«Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) χαιρετίζει το νέο προσανατολισμό της ιρανικής ηγεσίας απέναντι στις χώρες μέλη του και ελπίζει ότι θα τον ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην περιοχή», υπογραμμίζεται στο τελικό ανακοινωθέν της ετήσιας συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), στο Κουβέιτ.

Όπως αναφέρει

το ΑΜΠΕ, στο τελικό ανακοινωθέν τους οι αραβικές χώρες του Κόλπου τονίζουν ότι «είδαν θετικά» τη συμφωνία για τα πυρηνικά στην οποία κατέληξαν το Νοέμβριο στη Γενεύη οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα πρώτο βήμα προς μια συνολική και διαρκή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο προκαλεί φόβους σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο».

Την ίδια στιγμή οι χώρες του CCG καταδίκασαν την «κατοχή» από την Τεχεράνη των τριών διαφιλονικούμενων νησιών του Κόλπου την κυριαρχία των οποίων διεκδικούν το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου ζήτησαν επίσης την αποχώρηση «όλων των ξένων δυνάμεων» από τη Συρία, αναφερόμενες στους μαχητές της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και στους συμβούλους του Ιράν, οι οποίοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στο τελικό ανακοινωθέν, οι έξι χώρες που το απαρτίζουν τονίζουν ότι «οι στυλοβάτες του καθεστώτος που έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα του συριακού λαού δεν πρέπει να έχουν ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση και το μέλλον της Συρίας».

Οι χώρες του CCG τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής της αντιπολίτευσης στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, τη Γενεύη 2, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα