Οι αποχρώσεις του γκρι στη ζωγραφική, μέσα από έργα της Συλλογής Οικονόμου

14:11 19/3/2013 - Πηγή: TNSite

Την ποικιλία και το βάθος, καθώς και τις επιλογές της μονοχρωματικής ζωγραφικής στις αποχρώσεις του γκρι, στο τέλος του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα, επιχειρεί να εξερευνήσει η νέα έκθεση της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου (8 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου).

Η επιμελήτρια Σκάρλετ Σματάνα, διευθύντρια της Συλλογής Οικονόμου συνεργάζεται με τη συγγραφέα Φράνσις Γκουερίν, σε μια έκθεση που παρουσιάζει έργα των Άνταμ Μακούεν, Αντρέας Γκούρσκι,

Γιαγιόι Κουσάμα, Χάινς Μακ, Τζιμ Ντάιν, Κάντυ Νόλαν, Τσαρλς Ρέι, Άγκνες Μάρτιν και Μάρτιν Κίπενμπέργκερ.
Στην έκθεση με τίτλο ««En Grisaille Nowadays», το γκρι αποδεικνύεται ως το μόνο χρώμα που έχει την ικανότητα να απορροφάει και να αντανακλάει το φως, δημιουργώντας απεριόριστους θερμούς και ψυχρούς τόνους. Τα έργα της έκθεσης κατά κάποιο τρόπο αγκαλιάζουν αυτή την ασάφεια, με το να δημιουργούν ερωτήματα, όπως: Τί είναι ζωγραφική; Τί είναι η αναπαράσταση; Ποια η σχέση και των δύο στην εποχή μας;
Μέσα από τα έργα της έκθεσης φωτίζεται ο διάλογος με την βιομηχανία, η οποία ενέπνευσε και συχνά αποτέλεσε το λόγο ύπαρξης της τέχνης στον 20ο αιώνα. Αυτός ο διάλογος ζωντανεύει και φαντάζει περισσότερο πειστικός με τη χρήση του γκρι, το οποίο ως χρώμα αντικατοπτρίζει τα υλικά και τον ψυχισμό της βιομηχανικής και μεταβιομηχανικής κουλτούρας.
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, η καθεμία από τις οποίες καταλαμβάνει κι έναν όροφο του χώρου όπου στεγάζεται η συλλογή. Έτσι, στον πρώτο όροφο θα δούμε ζωγραφικά έργα της αφαίρεσης, στον δεύτερο πορτραίτα και στον τρίτο τοπία και νεκρές φύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα