Όχι που δε θα διέρρεε το σενάριο της ταινίας για τον Mr Wikileaks!

22:15 6/10/2013 - Πηγή: TNSite

Όταν τα βάζεις με το μεγαλύτερο «κλέφτη μυστικών» παγκοσμίως (όπως δηλώνει και o τίτλος του ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Ασάνζ «We Steal Secrets») πρέπει να περιμένεις ότι ακόμα και η σκέψη σου μπορεί να διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Πολύ δε περισσότερο το σενάριό σου!

Το Wikileaks δημοσιεύει μια κατά τον ισχυρισμό του «ώριμη εκδοχή του σεναρίου» (σχεδόν τελική) της ταινίας «The Fifth Estate», η οποία μετά την παρουσίασή της στο Τορόντο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα

χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα «ανεύθυνο, αντιπαραγωγικό και ζημιογόνο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κέιτ Μπλάνσετ μάς προσκαλεί σε ένα διαφορετικό «Δείπνο»!

Το σάιτ γράφει για την ταινία του Μπιλ Κόντον με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο ρόλο του Ασάνζ ότι δεν πρόκειται παρά για «μια μυθοπλασία μασκαρεμένη ως αληθινό γεγονός». Και συνεχίζει: «Τα περισσότερα από τα συμβάντα που περιγράφει δεν έχουν συμβεί ποτέ και οι άνθρωποι που εμφανίζονται να έχουν εμπλακεί σε όλα αυτά είναι άσχετοι με την ιστορία».

Το Wikileaks μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο να αντικρούσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ταινίας, ότι δηλαδή η «διαρροή του αιώνα» -το γνωστό σκάνδαλο των απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που το 2010 προκάλεσε αίσθηση στη διεθνή πολιτική σκηνή- έθεσε σε κίνδυνο περισσότερους από 2.000 πληροφοριοδότες παγκοσμίως και σε κείμενο που φτάνει τις 4.000 λέξεις περνάει από κόσκινο την ταινία επισημαίνοντας ανακρίβειες και αυθαίρετες προσωπογραφίες.

Το κείμενο επιτίθεται στο φιλμ -που φέρεται να παρουσιάζει τον Ασάνζ ως «ζηλωτή της διαφάνειας», που έχει εμμονή με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών και αρέσκεται στο να βγάζει στη φόρα το καθετί- ότι δεν αποδίδει την πραγματική θέση του ιδρυτή του Wikileaks για τη διαφάνεια – ότι δηλαδή αυτή πρέπει να βρίσκεται σε αναλογία ισορροπίας με την εξουσία. Επίσης αρνείται το διευρυμένο ρόλο που η ταινία αποδίδει στο υποτιθέμενο «δεξί χέρι» του Ασάνζ Ντάνιελ Ντόμσαϊτ Μπεργκ (επάνω στο βιβλίο του οποίου βασίζεται εν μέρει η ταινία), ενώ φτάνει να σατιρίσει ακόμα και λεπτομέρειες όπως η εκδοχή ότι τα λευκά μαλλιά του Mr Wikileaks είναι αποτέλεσμα κομμωτικής.

Μετά από τη δημοσίευση κυκλοφόρησε το tweet: «Καθώς κανείς από τη Dreamworks/Disney δε συμβουλεύτηκε τη Wikileaks για την ταινία, δίνουμε τη συμβουλή μας δωρεάν: Είναι κακή».

Ο ίδιος ο Ασάνζ την είχε χαρακτηρίσει «προπαγάνδα» τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ και το τωρινό κείμενο ισχυρίζεται ότι η ταινία προσπαθεί λιγότερο να αναδείξει την αλήθεια και τα ανοιχτά ζητήματα γύρω από τα αμφιλεγόμενα θέματα της διαφάνειας και της πρόσβασης στην πληροφόρηση και περισσότερο επιχειρεί να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του Wikileaks, αλλοιώνοντας τα πραγματικά γεγονότα.

Όχι ότι δεν το περιμέναμε. Μια ιστορία τόσο νωπή με ανοιχτές εκκρεμότητες ενώπιον της Δικαιοσύνης θα ήταν αδύνατο να μην προκαλέσει αντιδικίες όταν η κινηματογραφική βιομηχανία σπεύδει να αναλάβει το ρόλο του αφηγητή.

Ανθή Νταουσάνη

e-go.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κέιτ Μπλάνσετ μάς προσκαλεί σε ένα διαφορετικό «Δείπνο»!

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα