Ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ βρίσκει το μπελά του με τον «Don Jon»

06:43 12/10/2013 - Πηγή: TNSite

O Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του, «Don Jon», κατηγορείται από τη μεγάλης απήχησης οργάνωση Ιταλο-αμερικανών Italian American One Voice Coalition για ρατσιστική στερεοτυπική απεικόνιση των Ιταλών της Αμερικής και των Εβραίων – σημειωτέον ότι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης είναι εβραϊκής καταγωγής.

Κι επειδή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι πολύ εύκολο να βρεθείς στο στόχαστρο των ζηλωτών

της πολιτικής ορθότητας, ο ήρωας του Λέβιτ φαίνεται ότι ξεπέρασε τη λεπτή γραμμή: «Εδώ είμαστε πάλι με τα ίδια χιλιο-χρησιμοποιημένα στον κινηματογράφο ρατσιστικά στερεότυπα για τους Ιταλο-αμερικανούς» αναφέρει ο ιδρυτής της οργάνωσης. «Δεν έχει τελειωμό όλο αυτό. Ο ίδιος ο Λέβιτ, γιος ανθρώπων που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Εβραϊκής Προοδευτικής Συμμαχίας και έδωσαν μάχες για την κοινωνική δικαιοσύνη, θα έπρεπε να ντρέπεται για την αρνητική απεικόνιση Ιταλών και Εβραίων στην ταινία του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «The cleaners»: πρεμιέρα σήμερα στο CineDoc!

«Ο δημιουργός, όπως και ο εθισμένος στο πορνό χαρακτήρας που υποδύεται, χρειάζεται αναμόρφωση και θα έπρεπε να ακολουθήσει σοβαρή θεραπεία μετά από μια τέτοιου είδους δυσφήμιση στους Ιταλο-αμερικανούς. Ο Λέβιτ πρέπει να παραιτηθεί, να αποσύρει το κλισέ σκουπίδι του από τις κινηματογραφικές αίθουσες και να χαρίσει τα μέχρι τώρα κέρδη σε φιλανθρωπικά ιδρύματα».

Στην ταινία, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και στις Νύχτες Πρεμιέρας, ο Λέβιτ υποδύεται ένα νεαρό Ιταλο-αμερικανό «macho» ήρωα, παθιασμένο με τις πορνοταινίες, που προσπαθεί να δημιουργήσει μια ρομαντική σχέση με το χαρακτήρα της Σκάρλετ Γιόχανσον, τη Μπάρμπαρα Σούγκαρμαν μια «τυπική Εβραία πριγκίπισσα του Τζέρσεϊ», όπως γράφτηκε από τις πρώτες κριτικές.

Από τα πυρά της οργάνωσης δεν ξέφυγε και ο πατέρας του «Don Jon», χαρακτήρα που ενσαρκώνει ο Τόνι Ντάντζα, για τον οποίο η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Ντάντζα είναι γνωστός πια για τις επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις του σε ρόλους ηλιθίων χαρακτήρων Ιταλών που παρουσιάζονται ως καρικατούρες μέσα στα ίδια κολλητά λευκά φανελάκια».

Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν η ίδια οργάνωση είχε στοχοποιήσει τους «Sopranos», τον «κύριο Σαμπατίνι» από τον «Μπομπ το Μάστορα» και πολλές εμφανίσεις του Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Το «Don Jon» που στο αμερικανικό μποξ όφις είχε ένα «συμπαθητικό» άνοιγμα της τάξεως των 9 εκατομμυρίων δολαρίων δεν αποκλείεται να αυξήσει τις εισπράξεις του σύμφωνα με τον πολλάκις επιβεβαιωμένο κανόνα ότι αρνητική διαφήμιση δεν υπάρχει.

Ανθή Νταουσάνη

e-go.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «The cleaners»: πρεμιέρα σήμερα στο CineDoc!

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα