Ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχανί νέος πρόεδρος του Ιράν

17:36 17/6/2013 - Πηγή: TNSite

Ο Ροχανί που ήταν πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε πως πέτυχε "μια νίκη της μετριοπάθειας έναντι του εξτρεμισμού".

Ο νέος Πρόεδρος έχει ασκήσει έντονη κριτική στα πεπραγμένα του Αχμαντινετζάντ σε επίπεδο οικονομίας, με αιχμή τον πληθωρισμό ο οποίος υπερβαίνει το 30% και τους αρνητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Διεθνής αντιδράσεις

Ο επιτελάρχης του Ομπάμα έκανε λόγο για "ένα πιθανά ελπιδοφόρο μήνυμα" από την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι εάν ο Ροχανί "ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για το παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα, θα βρει σε εμάς εταίρους".

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σε προειδοποιητικό ύφος ότι η διεθνής πίεση στο Ιράν δεν πρέπει να χαλαρώσει στον απόηχο της εκλογής του Ρουχανί και επεσήμανε ότι «το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο και δεν πρέπει τρέφουμε ευσεβείς πόθους για την νίκη Ρουχανί».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του για την εκλογή Χασάν Ρουχανί υποστήριξε ότι ο κ. Ρουχανί είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα κάνει προσπάθειες, ώστε να μην υπάρξουν άλλες επιβολές διεθνών κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ είχε δεσμευτεί και για περισσότερες επαφές με τις δυτικές δυνάμεις.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα