Ο Κουρτ Σβίττερς«γλυκαίνει» τη Βρετανία

17:46 10/1/2013 - Πηγή: TNSite

Τα δημοφιλή γλυκά της Αγγλίας Basset Liquorice Allsorts έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκθεση της Tate Britain (30 Ιανουαρίου-12 Μαΐου) που επικεντρώνεται στη «βρετανική περίοδο» του έργου του Κουρτ Σβίττερς-τα έργα δηλαδή που ο καλλιτέχνης έφτιαξε από το 1940 που πήγε ως πρόσφυγας στη Βρετανία, έως το θάνατό του το 1948.

«Τα αγαπημένα μου είναι τα κολάζ του με τα περιτυλίγματα από τα αγγλικά ζαχαρωτά», λέει η Emma Chambers, επιμελήτρια της Tate Britain για τη μοντέρνα βρετανική τέχνη, η οποία συνδιοργανώνει αυτή την

έκθεση με την Karin Orchard, επικεφαλής για τα έργα του σε χαρτί του Μουσείου Sprengel στο Ανόβερο. «Είναι ο μικρόκοσμος της ιστορίας της αγγλικής κοινωνίας, και μια ατράνταχτη απόδειξη ότι ο Σβίττερς προσαρμόζει την πρακτική του ανάλογα με το που βρίσκεται».

Ο όρος Merz που εισήγαγε ο ίδιος ο Σβίττερς προκειμένου να περιγράψει το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου-«ο συνδυασμός, για καλλιτεχνικό σκοπό, όλων των πιθανών υλικών»-γίνεται πιο σαφής στο έργο «Χωρίς τίτλο» (Πιστοποιείται ότι), 1942, στο οποίο χρησιμοποιούνται τα προαναφερθέντα γλυκά Allsorts και εισιτήρια λεωφορείων του Λονδίνου. Αφού μετακόμισε στο Λέικ Ντίστρικτ το 1945, ενσωμάτωσε στο έργο του φυσικά υλικά και αντικείμενα, όπως τις πέτρες στα γλυπτά του. Σταδιακά δημιούργησε και το Merz Barn, ένα σημαντικό μοντερνιστικό είδος κτίσματος, το οποίο τώρα απειλείται με κλείσιμο, έπειτα από την απώλεια της επιχορήγησης του Συμβουλίου των Τεχνών της Αγγλίας για το 2012/13.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 180 έργα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ξαναεκτεθεί στη Βρετανία και άλλα που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε εκθέσεις εδώ και 30 χρόνια. «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός έργων του Σβίττερς κρυμμένος σε ιδιωτικές συλλογές στην Αγγλία, έτσι είναι φυσικό πολλά από τα έργα να μην τα έχει ξαναδεί το κοινό, αφού βρίσκονταν κρεμασμένα στους τοίχους συλλεκτών οι οποίοι φυσικά τα απολάμβαναν», αναφέρει η Chambers.

Μερικά από τα έργα προέρχονται από το μουσείο Sprengel, τα κρατικά μουσεία του Βερολίνου, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι καθώς και από πολλούς συλλέκτες από τη Γερμανία και την Ελβετία. Έργα από τη συλλογή της Tate θα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, συνοδευόμενα από έργα της Abbot Hall Art Gallery στο Κένταλ και της Hatton Gallery του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ.

Ακόμα, θα υπάρχουν έργα των Barbara Hepworth και Paul Nash, καλλιτέχνες της εποχής του Σβίττερς. Η έκθεση τελειώνει με τα νέα έργα των Adam Chodzko και Laure Prouvost, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Grizedale Arts. Έπειτα από το Λονδίνο η έκθεση θα ταξιδέψει στο μουσείο Sprengel (2 Ιουνίου-25 Αυγούστου).

Keywords
Τυχαία Θέματα