Ο Bill Viola επιστρέφει στις εργασίες για τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο

22:49 7/1/2013 - Πηγή: TNSite

Ο αμερικανός καλλιτέχνης Bill Viola ελπίζει να τελειοποιήσει το έργο για τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου που του ανατέθηκε, μέσα στο 2013. Τα βίντεο, τα οποία ανακοινώθηκαν το 2009 και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθoύν μέχρι τις αρχές του 2011, ήταν σε «αναμονή». Ο Viola δήλωσε πως έχει σκοπό να επανέλθει στις εργασίες για το έργο κάποια στιγμή μέσα στο 2013. «Πολύ πιθανό να αρχίσω να ασχολούμαι και πάλι προς την άνοιξη. Θα προσπαθήσω να το ολοκληρώσω έως το τέλος του χρόνου», αναφέρει σε συνέντευξη του στην Art

Newspaper, πριν τα εγκαίνια της έκθεσης του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μαϊάμι (Bill Viola: Liber Insularum, έως 3 Μαρτίου) τον περασμένο Δεκέμβρη.

«Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω, αλλά κάπως έχασα τη σειρά μου», λέει ο Viola. «Πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό και δύσκολο έργο. Έμαθα πολλά πράγματα όταν άρχισα να ασχολούμαι με αυτό, αλλά προς το τέλος (το 2011) έφτασα σε ένα σημείο που αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω ένα διάλλειμα. Σχεδόν με είχε αδειάσει. Και ένιωσα πως έχανα κάτι. Δεν ήξερα τι ακριβώς συνέβαινε γι αυτό και είπα: «απλά θα το σταματήσουμε προς το παρόν».

Μόνιμη εγκατάσταση

Τα έργα πρόκειται να προβάλλονται σε όλες τις πλευρές της Αγίας Τράπεζας του καθεδρικού και δίπλα στο παρεκκλήσι του αμερικανικού μνημείου, το οποίο τιμά τους στρατιώτες και τις γυναίκες που πέθαναν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αρχικό πλάνο ήταν τα έργα να αποτελούν ένα τρίπτυχο πάνω στο θέμα της Θεοτόκου και μια σειρά από τέσσερα έργα για τους Μάρτυρες «αποδοσμένα έτσι ώστε αν θυμίζουν ιστορικά εικονοστάσια», αλλά σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε πέρυσι από τη Γενική Σύνοδο Εκκλησιών της Αγγλίας, «το προτεινόμενο μέγεθος και η σύνθεση του έργου …μάλλον θα τροποποιηθούν». Ο Viola δήλωσε πως «όλα παίζουν τη συγκεκριμένη στιγμή», αλλά δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Στην ετήσια έκθεση του, ο καθεδρικός του Αγίου Παύλου αποκάλυψε πως προσέλαβε την αρχιτεκτονική εταιρεία Foster + Partners για να σχεδιάσει δύο ατσάλινα στηρίγματα που θα σταθεροποιούν τις άνευ πλαισίου οθόνες πλάσμα. Η εκκλησία σκέφτεται επίσης να προσθέσει και καθίσματα για τους επισκέπτες που θα θέλουν να παρακολουθήσουν τα βίντεο μέχρι το τέλος, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι «το έργο δεν πρέπει να γίνει και κινηματογράφος», σύμφωνα με την αναφορά της επιτροπής. Τα βίντεο θα παίζουν σε χαμηλή ένταση μέσα στην εκκλησία.

Τα έργα, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν γύρω στις £2 εκ., θα ανήκουν στην Tate, «διασφαλίζοντας τη μόνιμη προσοχή και διατήρηση τους, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση παρθεί από τους υπεύθυνους του καθεδρικού», σύμφωνα πάντα με την αναφορά. Το αρχικό πλάνο παρ’ όλα αυτά, ήταν τα έργα να εγκατασταθούν μόνιμα στον καθεδρικό. Γι’αυτό έχει συμφωνηθεί και ένα ετήσιο ποσό, της τάξης των £10.000, για τη συντήρηση τους, με την τεχνική υποστήριξη του τμήματος συντήρησης της Tate και του στούντιο του καλλιτέχνη.

Παρά τις καθυστερήσεις, το έργο φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του μέσα στο 2013. Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως η επιτροπή ενέκρινε συνάντηση για το Μάιο, από τον περασμένο κιόλας χρόνο. Ο αρχειοφύλακας του καθεδρικού Nicholas Cottam, αναφέρει: «Υπάρχει πρόοδος και μερικά από τα γυρίσματα και για τις δύο εγκαταστάσεις είναι σε πολύ καλό δρόμο, το έργο λοιπόν εξελίσσεται καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα