Νομιμοποίηση της μαριχουάνας με κρατικό έλεγχο στην Ουρουγουάη

10:42 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

"Πρόκειται για ένα πείραμα. Φυσικά, όπως σε κάθε πείραμα, υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να έχουμε την ευφυία να πούμε ότι αν μας ξεπεράσει, θα κάνουμε όπισθεν. Δεν πρέπει να επιμείνουμε", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Βουλή ενέκρινε στο τέλος Ιουλίου νομοσχέδιο, το οποίο μένει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, και το οποίο καθιστά την Ουρουγουάη την πρώτη χώρα στον κόσμο όπου το Κράτος θα ελέγχει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης.

"Θα πρέπει να ζητήσουμε από τη διεθνή

κοινότητα να μας συνδράμει", πρόσθεσε ο Χοσέ Μουχίκα παραδεχόμενος ότι οι γειτονικές χώρες , η Αργεντινή και η Βραζιλία, μπορεί να τρέφουν ανησυχίες για το νομοσχέδιο, "αλλά ταυτόχρονα θα μας παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον".

"Πιστεύω ότι μπορούμε πραγματικά κάτι να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα. Να γίνουμε πεδίο δοκιμής που επιτρέπει τη δημιουργία τρόπων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, που παρέχει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του εθισμού στα ναρκωτικά".

"Παραδέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι, σίγουρα υπάρχουν. Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα δεν έχει επιτρέψει την αντιμετώπιση του προβλήματος".

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης τόνισε ότι στόχος αυτού του νομοσχεδίου δεν είναι η πλήρης απελευθέρωση της κάνναβης, αλλά ο έλεγχός της από το Κράτος. Και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τις ποινές φυλάκισης κατά των ατόμων που καλλιεργούν την κάνναβη χωρίς να έχουν καταγραφεί στο Μητρώο των χρηστών.

"Μην έχετε αμφιβολίες. Για όσους δεν καταγραφούν, θα προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των ποινών, είπε.

Η χρήση της κάνναβης δεν διώκεται ποινικά στην Ουρουγουάη, αντίθετα με την εμπορία. Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από την Γερουσία, οι καταναλωτές, κάτοικοι Ουρουγουάης, ενήλικες και καταγεγραμμένοι στο Μητρώο των χρηστών, θα μπορούν να αγοράζουν μέχρι 40 γραμμάρια το μήνα από τα εξουσιοδοτημένα φαρμακεία.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης δήλωσε πρόσφατα ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους συμπολίτες του, το 62% των οποίων είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, για τα θετικά στοιχεία αυτού του πειράματος "προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου".

Ο Χοσέ Μουχίκα δηλώνει ότι κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η διάρρηξη των δεσμών των χρηστών με τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος και η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, που κοστίζει 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στους ουρουγουανούς πολίτες.

"Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε αυτήν την αγορά στους εμπόρους ναρκωτικών. Το θέμα δεν είναι η υπεράσπιση της μαριχουάνας. Κανείς εθισμός δεν είναι καλός", είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα προς την νομιμοποίηση στο μέλλον των σκληρών ναρκωτικών, ο Χοσέ Μουχίκα αρνήθηκε να εκφρασθεί στο στάδιο αυτό.

"Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι αυτό που έρχεται. Και αυτό που έρχεται είναι τα συνθετικά ναρκωτικά, αυτά που παρασκευάζονται στα εργαστήρια, ενώ η κάνναβη είναι ένα ναρκωτικό γεωργικής προέλευσης και ευκολότερο να ελεγχθεί, εάν το θέλουμε".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα